Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Евродепутатът Емил Радев: Спрете да сочите България с пръст

Emil-Radev458„Спрете да сочите България с пръст“, призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебат относно Механизма за сътрудничество и проверка, провел се в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент, в присъствието на представители на Европейската комисия и редица евродепутати.

„За пореден път България е сочена с пръст за проблеми с организираната престъпност и корупцията. Описаните проблеми, обаче, съществуват и в други държави-членки, както се посочва в доклад на ЕК от февруари 2014г. относно състоянието на борбата с корупцията в Европейския съюз“, заяви българският евродепутат. В проучването на Евробарометър към доклада за корупцията в ЕС се посочва, че три четвърти от интервюираните на европейско равнище, или 76%, възприемат корупцията за широко разпространена в страната им.

Според Емил Радев, решението на Съвета да превърне предложения от ЕК Механизъм за наблюдение на върховенството на закона в целия ЕС от обвързващ инструмент в неформален диалог, докато в същото време запазва Механизма за сътрудничество и проверка, е доказателство за двоен стандарт спрямо България и Румъния. Евродепутатът акцентира върху страха на държавите-членки да бъдат подложени на европейки контрол като България, защото това ще покаже, че в целия ЕС има проблеми в борбата с корупцията и организираната престъпност.

На същото заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред беше представено и информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 г. Информацията, засягаща България показва, че тя е сред отличниците по процент разрешени административни дела на първа инстанция, като изпреварва страни като Германия и Холандия, а със своите по-малко от 100 дни за разглеждане на граждански, търговски, административни и други дела на първа инстанция, заема седмо място по бързина на производството (отново пред Германия с нейните 500 дни).

„Според тези показатели, българските съдии си вършат своята работа професионално, а гражданите могат да имат доверие в българското правораздаване“, коментира Емил Радев

Българският евродепутат от ГЕРБ заяви, че отправените критики към правосъдната система, посочени в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, не отговарят на обективните критерии за навременност, финансова достъпност и лесен достъп до правосъдие.

Емил Радев изрази надежда това да е последният път, в който се обсъжда Механизмът за сътрудничество и проверка за България, и че занапред той няма да бъде обвързван с приемането на България в Шенгенското пространство. „Само по този начин държавите-членки ще докажат, че приемат България за равноправен партньор „, добави в заключение българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ.

Евродепутати от различни политически групи се обединиха около идеята, че Механизмът за сътрудничество и проверка е неефективен и се използва единствено за вътрешнополитически цели и натиск. Те призоваха и за неговото премахване в най-скоро време.

barometar.net