Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Обзор на Световната купа по спортна гимнастика и спортна акробатика във Варна

RashkovaСпортна гимнастика
Валентина Рашкова изигра отлично съчетанието си на смесена успоредка и с 6-ти резултат се класира за финалите на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика във Варна. Националката ни, която преди една година на Европейското първенство в София счупи бедрена кост, за пръв път игра на Световна купа и демонстрира солидна психика в конкуренцията на легендата Оксана Чусовитина (Узбекистан) и европейската шампионка в многобоя Джулия Щайнгрубер (Швейцария).
„Бях уверена, че мога да играя солидно и знаех, че ако не допусна грешка ще успея да вляза във финала. Щастлива съм, че успях да го направя още при първото ми участие на Световна купа. В събота определено напрежението ще е по-малко и се надявам дори на още по-добро класиране“, сподели Рашкова.
„Поздравления за Валентина, която се завърна по великолепен начин след една изключително тежка травма. Оценката и означава, че тя има потенциал и за още по-добро представяне в бъдеще. С класирането й на финал сме изпълнили половината от поставените цели. Знаете, че стремежът ни е да имаме поне двама български представители във финалите на Световната купа“, коментира председателят на Организационния комитет Йордан Йовчев.
На смесена успоредка с първи резултат за финала се класира Юна Дуфурне (Франция) – 14.100. Джулия Щайнгрубер остана втора – 13.800, а трета е Чусовитина – 13.333.
На прескок Албена Златкова за съжаление остана на нищожните 0.017 точки разлика от място във финала на прескок. Нейният сбор от двата опита е 13.083, докато 8-ата Тутя Йълмаз (Турция) има 13.100. 10-тото място пък е за Ралица Милева – 13.067. Над всички беше 40-годишната Оксана Чусовитина – 14.600. В тройката влязоха още Тея Белак (Словения) – 14.084 и Джулия Щайнгрубер (Швейцария) – 14.000.
На земна гимнастика Мартин Ангелов също нямаше достатъчно късмет и остана на 11-то място, а Димитър Димитров е 19-ти. Най-добре се представи Енрике Сепулведа (Чили) – 15.450, пред Жига Силч (Словения) – 14.950 и Артьом Долгопят (Израел) – 14.750.

На кон с гривни, с оценка 15.500, Сирил Томасон (Франция) даде сериозна заявка за титлата. Завършилият на пето място в многобоя на последното Европейско първенство
Олег Степко (Азербайджан) и словенецът Сашо Бертончели имат еднакъв резултат – 14.800.
Много вълнуващ и оспорван финал ще има и на халки. Французинът Дани Родригес е с първи резултат в квалификациите – 14.800, но след него Азисбек Кудратуляев (Казахстан) и Нам Данг (Виетнам) записаха по 14.650, а Олег Степко (Азербайджан) е с 14.600.

Акробатика
Вълнуващо и напрегнато състезание
В мъжките двойки, Александър Квасов и Андрей Чариков от Русия спечелиха златните медали с 28.840, като завършиха пред световните вицешампиони, Рубински и Новиков с разлика от 1.090. Световната бронзова медалистка Ферай Брайт-Гарамуканва и новият й партньор Дмеймс Карагеоргис, завършиха с актив от 27.000. За разлика от руснаците, испанската двойка не успя да задържи моментната си форма от Maia Cup и завърши на последно място.
При смесенитe двойки конкуренцията е най-голяма, като седем от тандемите получиха резултат по-висок от 27.500. Четири от тях минаха дори над 28.000. Този път Мартин Сопрунов и Екатерина Вдовина извлякоха максимума от темповото си изпълнение, което ги нареди на първо място с 28.690. След тях останаха двете британски двойки и световните бронзови медалисти Боутън и Уард от САЩ .
Най-високият резултат за деня принадлежи на белгийското трио Инеке ван Шоор, Джули ван Гелдър и Каат Дюмарей, които наскоро участваха в “Белгия търси талант”. Те постигнаха 28.950. Интересни и иновативни изпълнения имаше от отборите на Беларус и Русия.
При женските двойки най-добре се представиха Маргарита Барташевич и Вектория Михнович 27.980 с минимална разлика пред американската и руската двойка.
В мъжките групи участват българите Венелин Първанов, Деннис Андреев, Христо Димитров и Борислав Борисов, които демонстрираха ново съчетание.
Днешната програмата на турнира във Варна започна със състезанията по спортна гимнастика и акробатика за юношите и девойките в Международния турнир. От 14 часа стартира и Световната купа за мъже и жени. Входът за зрители в Двореца на културата и спорта е 3 лева.

barometar.net