Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Плащаме за 5 години назад, ако не внесем до края на годината дължимите здравни вноски

Petur.MoskovАко до края на тази година гражданите не внесат дължимите си към момента здравно осигуровки, през следващата ще трябва да платят всички дължими за последните 5 години назад, за да могат да възстановят здравните си права. С 96 гласа „за“, 19 „против“ и трима въздържали се, народните представители приеха тези промени в Закона за здравното осигуряване. По сега действащото законодателство, до края на тази година този, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца. По време на дебатите, депутатът от ДПС Хасан Адемов отбеляза, че такива мерки имат обратен ефект, а и у нас в момента безработните са 360 000 и те не разполагат с над 1000 лв. за здравни осигуровки за 60 месеца назад. По думите му, след като бе прието здравноосигурените са да с платени вноски за 36 месеца назад, то техният брой е намалял.

Според депутата от ПФ Димитър Байрактар обаче това не е вярно. По негови данни, само 3 месеца, след като това предложение бе оповестено, в бюджета са постъпили над 17 млн. лева и това се случва за първи път. Червеният народен представител Мая Манолова предложи ако до края на тази година не бъдат възстановени преведените в бюджета на НЗОК за 2011 г. средства в размер на над 1 млн. лв., да се прекратят здравноосигурителните права на финансовия министър Владислав Горанов. Припомняме, че депутатите решиха освен извънредно, заседанието да бъде и вечерно – да стоят в зала и да работят, докато не приемат цялата здравна реформа.

Бавно и мудно вървяха през деня дебатите по реформата на министър Петър Москов. Депутатите приеха задължително осигурените лица да имат право да подават жалби пред директора на съответната РЗОК, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ. В жалбата се описват причините и се посочва най-малко едно от следните основания: отчетена, но неизвършена медицинска дейност; качество на медицинската помощ, което не съответства на критериите за качество, определени в националните рамкови договори; отказан достъп до медицинска документация; получени от изпълнител на медицинска или дентална помощ суми, без правно основание. От БСП отново подхванаха темата за основния и допълнителния пакет. ДПС се готви да атакува в Конституционния съд Закона за здравното осигуряване заради разделянето

news.bg