Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Започна творческата среща „Зимна приказка в Камчия“

raduga.jpgСедмата творческа среща „Вместе в 21 веке“ „Зимняя сказка в Камчии“ беше открита вчера в „Радуга“ на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Събитието, което е организирано от Фондация „Устойчиво развитие за България“, обединява творци от България, Русия, Молдова, Грузия, Италия, Гърция и Румъния, които чрез формите на изкуството ще покажат красотата на света в най-светлите и празнични дни от годината. „Творческата среща „Зимна приказка в Камчия“ е достоен край на 2015 и извор на оптимизъм за 2016 г. – за мир, за приятелство и сътрудничество между народите. И тъй като голяма част от участниците са деца, ние вярваме, че именно те са истинските посланици на доброто“ каза при откриването на срещата Юлиана Гюзелева – представител на Фондация „Устойчиво развитие за България“. Тя поднесе специални поздравления от името на председателя на фондацията Станка Шопова към участниците и към художествените директори – Наталия Барабанщикова и Кахабер Онашвили, а така също и към художествения директор на фестивала „Звездите на Камчия“ – Грета Ганчева.

Наталия Барабанщикова, която е ръководител и диригент на Молдовското хорово студио „Рапсодия“, член на Международната асоциация на писателите и публицистите, координатор на Славянската културна академия в Молдова, композитор и поет, се представи пред гостите в залата в оригинална ръчно изработена българска народна носия от 1812 г., получена като дар от български преселници. „Огромно благодаря на Фондация „Устойчиво развитие на България“ и лично на Станка Шопова, за това, че успя да обедини хората на изкуството в духа на човеколюбието и добросъстедството. На фона на политическите страсти, които се вихрят в световен мащаб, ние тук общуваме на езика на творчеството“, каза Барабанщикова.

„В Камчия се чувстваме като у дома си, заради гостоприемството, топлотата и доброта. Тук изкуството ни сближи с хора от различни държави. Направи ни приятели!“, допълни световноизвестният грузински диригент и художествен ръководител на прочутия хор „Мдзлевари“ – Кахабер Онашвили. Специален гост в творческата среща е Тамаз Сагинадзе – солист на Театъра за опера и балет на Тбилиси и солист на хоровете „Мдзлевари“ и „Сулико“.

По традиция първата вечер бе посветена на страната домакин – България. Историята на родината ни бе разказана чрез слово, музика и танц от прекрасните изпълнители на Музикална школа „New voices“ от Търговище, балет „Арт денс“, народната певица Кичка Христова, естрадният певец Теди Генев и певицата и актриса Грета Ганчева. Днес тече подготовка за празничното посрещане на Новата година, участниците ще представят страните си с много национално настроение, песни и танци.

За вечерта на Русия пристига ансамбъл „Субботея“ с ръководител Елена Корнеева – поет, режисьор, актриса. Формацията ще представи богата и атрактивна фолклорна програма, а Елена Корнеева ще изнесе музикално-поетичен спектакъл по нейни стихове с участието на Владимир Блохин.

Днес започват и първите мастър класове, които ще водят Кахабер Онашвили и Наталия Барабанщикова. В тях ще се включат децата-участници в срещата, които ще подготвят и общи вокални и танцови изпълнения. На 3 януари те ще вземат участие в специалното издание на фестивала „Звездите на Камчия“, който се провежда под знака на ЮНЕСКО. 1 януари е обявен за Ден на мира. Пред участниците в срещата ще бъде представен проектът „Белите гълъби на мирното детство“, разработен от учениците на Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“.

А предиобедите на фестивалните дни са истинска зимна приказка в Камчия – те протичат на ледената пързалка в Спорния комплекс и са място за много смях игри и истински ледени забавления както за деца, така и за възрастни. Проектът „Вместе в 21 веке“ цели всесттранно сътрудничество и сближаване между народите. Проектът се реализира с различните форми и средства на изкуството – литература, музика, танц, изобразително изкуство, инициатива за реализиране на нови идеи в духовния живот. Той е насочен към хора от всички възрасти, които искат да постигнат духовно общуване.

barometar.net