Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

През 2017 г. България може да добива собствен нефт и газ от Черно море

delqn_dobrevОще през 2017 г. България може да добива собствен нефт и газ от Черно море, съобщи за телевизия „Европа” председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. От 2016-а година ще започне проучването на собствен нефт и природен газ в две находища – Хан Аспарух и Силистар в Черно море. Очаква се огромни залежи да бъдат открити в блока Хан Аспарух, тъй като само на няколко километра от него – в румънската екватория на Черно море бяха открити големи залежи на нефт и синьо гориво.
От 2017-а България ще може да осигурява 100% от нужното й количество природен газ няма да има нужда да доставя синьо гориво от Москва. И така ще бъде десетилетия наред. Пълната енергийна независимост на страната ни от Русия ще стане възможна, след като започнат сондажите в находището Хан Аспарух в Черно море, които са планирани за март догодина. А впоследствие ще започне и самият добив на природни енергийни ресурси. Информацията съобщи в специално интервю за ТВ „Европа” председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Проучвания ще започнат и в находището Силистар в Черно море, както съобщи ресорният министър Теменужка Петкова във вторник. Добрев обяви, че проучванията там ще продължат вероятно до 2020 г. Договорът с Газпром пък може да бъде предоговорен и дори прекратен, тъй като има клаузи, позволяващи това.
Въпреки ниската цена на петрола, с която е обвързана и тази на синьото гориво Русия продължава да извършва доставки за България за над 200 долара, обяви още Добрев. Германия например получава същото гориво, но на цена по-ниска от 150 долара, което отново доказва силната необходимост на страната ни да осигури алтернативни източници на гориво.