Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Путин: За „Южен поток“ трябват железни гаранции от Европа, каквито няма

putin-erdogan„Постигнахме политическо решение да възродим проекта за газопровода „Турски поток“, заяви днес руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайп Ердоган в Санкт Петербург. Той говори веднага след двучасовата си среща на четири очи с турския държавен глава, последвана от разговори между двете делегации. За да възобновим изграждането на газопровода „Южен поток“, ни трябват железни гаранции от Европа“. Така Путин отговори на въпроса кой от двата проекта е приоритетен за Русия, предаде БНТ.

„Ние никога не политизираме въпросите на икономическото сътрудничество. Когато предлагахме „Южен поток“, смятахме, че нашият газ може да стигне до потребителите в ЕС. Но първо Европарламентът бе против, а после Еврокомисията прати писмо до българското правителство да спре проекта. Но ние знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект. Ние обаче понесохме загуби. И само желания не стигат – трябват железни гаранции от Европа, каквито няма“, каза Путин.

Ердоган обяви, че Турция е готова веднага да започне строителството на „Турски поток“, както и евентуално чрез него да се доставя синьо гориво на Европа. Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган обядваха в Константиновския дворец на Санкт Петербург, съобщи „Лайф.ру”.