Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Павел Христов: ГЕРБ е убедителен лидер в кандидатпрезидентската надпревара

Pavel-Hristov33За предстоящите избори за президент и за обществените нагласи в началото на предизборната кампания, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Павел Христов, народен представител и административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна

Г-н Христов, какъв е коментарът Ви за началото на президентската кампания, как виждате разположението на основните претенденти в първите дни на кампанията?
В предизборната кампания влизаме подготвени и убедени в стратегията, с която ще подходим към избирателите. Ние работим за този вот от момента, в който приключиха изборите през 2015 година, така че влизаме с абсолютна готовност и абсолютно очакване за победа. Eстествено подхождаме и абсолютно отговорно, така че ще направим всичко, което е по силите ни, за да стигнем до максимален брой хора – лично, лице в лице. Това важи както за кандидатпрезидентската ни двойка, така и за хората, които участваме активно в предизборната кампания по места. За разпределението на силите е видно и от медийно оповестените прогнози на социологическите агенции, че ГЕРБ е убедителен лидер в това състезание. Сигурен съм, че до деня на вота преднината спрямо другите кандидати ще се увеличава непрекъснато и ще бъдем безспорни победители на президентските избори.
На какъв тип кампания ще заложи ГЕРБ? Кое за Вас ще бъде най-важното по време на следващия месец?
Както и при всяка друга кампания за нас най-важни са срещите лице в лице с хората. Говорим с факти, презентираме програмата си, коментираме свършеното от ГЕРБ през годините и преди всичко това, което предстои пред президентската институция оттук нататък, когато нашите двама кандидати спечелят.
Смятате ли, че кандидатите на ГЕРБ за президент и вецепрезидент са двойката, която ще победи на първи тур, а и на втори, ако има такъв?
Аз съм убеден в качествата на нашата двойка. Убеден съм, че това са най-достойните кандидати за президентската институция. Естествено, за това кой ще победи на първи или на втори тур думата имат гласоподавателите. С вота си те ще определят дали състезанието ще приключи още на шести ноември, дали тогава ще имаме избрани президент и вицепрезидент или ще се стигне до втори тур, на който аз лично не бих очаквал изненади.
Ще стане ли политическата обстановка в страната по-стабилна, ако г-жа Цачева бъде избрана за президент?
При всички случаи президентската институция е много важна и от гледна точка на стабилността в държавата. Уверен съм, че г-жа Цачева е най-подходящият политик, който да оглави президентската институция. Работата й в Народното събрание го доказва, тъй като винаги е намирала подход както към управляващото мнозинство, така и към опозиционните сили в парламента. Тя е един много добър балансьор, един изключително подготвен юрист, човек с активна позиция, който може да взема решения, включително и в кризисна ситуация. Убеден съм в нейните качества! Кандидатът ни за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев определено е човек с отношение към главното командване на армията. Той е безспорен авторитет от армията на Република България, доказал се с над 40 години опит и военна кариера. Важно е да се отбележи, че Пламен Манушев има и богат международен, а също и политически опит, тъй като вече два мандата е избиран за народен представител.
Ще има ли задължителни избори и дестабилизация на страната, ако президентът не е от ГЕРБ?
За нас всеки един избор е тест за доверие, знак за нагласата на българските граждани към нашата партия и политиките, които провеждаме. Затова при всички случаи, ако българските избиратели преценят, че ГЕРБ не е партията, която трябва да оглавява президентската институция, за нас това ще бъде ясен сигнал, че сме в грешна посока. Неслучайно премиерът еднозначно заяви, че това ще бъде и моментът, в който ще си подаде оставката и ще се тръгне към предсрочни избори, за да се търси нов вот на доверие. Аз лично вярвам в мъдростта на българските избиратели и не смятам, че ще се стигне до подобна ситуация.
Заедно с президентските избори ще гласуваме и на референдум. Как ПП ГЕРБ се подготвя за него? Важно ли е да се гласува на референдума?
Всеки един вид избор е важен и ние като български граждани и като политическа партия, участваща в изборите, естествено ще гласуваме и ще изразим нашата позиция по въпросите в референдума. Това е част от предизборната кампания и ние ще подходим отговорно към референдума като към всеки друг вид избор.

интервю на Петко Петков

focus-radio.net