Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Евродепутатът Емил Радев помогна на варненски ученици да се подготвят за конкурса Евроскола

img_1442Евродепутатът Емил Радев се срещна с учениците от Първа езикова гимназия във Варна, които ще представят страната ни на конкурса „Евроскола”. По покана на директора на училището Веселин Василев евродепутатът помогна за подготовката на младежите, които на 24 и 25 ноември ще участват в симулирани заседания на Европейския парламент в Страсбург. Емил Радев запозна детайлно учениците с начина на работа на комисиите, на разискване и гласуване в ЕП. Той даде и полезни насоки на младежите за темите, които ще бъдат обект на дискусия в рамките на „Младежкия европейски парламент“. В оспорвани състезания на национално ниво представителите на Първа езикова гимназия спечелиха правото да участват в програмата „Евроскола”. Заедно с двама преподаватели 24-ма възпитаници на училището ще отпътуват за Страсбург, където около 500 европейски ученици ще влязат в ролята на евродепутати.
Програмата „Евроскола” има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят ЕП, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват” неговите резолюции. Като част от многоезичните работни групи учениците ще се изправят и пред различни лингвистични предизвикателства. В рамките на конкурса ще бъдат дебатирани редица теми от дневния ред на ЕП: младежката заетост, миграцията и сигурността, политиките за устойчиво развитие, екологията и др. „За мен винаги е удоволствие да се срещна с толкова интелигентни млади хора, които имат позиция по важни за Европа теми и се интересуват от механизма на работа в европейските институции. Въпросите, които поставяте, чертаят големите предизвикателства пред ЕС”, коментира Радев в разговор с учениците. По думите му решенията, които се вземат на европейско ниво, са резултат от компромиси, но са изцяло продиктувани от разбирането, че общите политики в сферата на икономиката, сигурността, енергетиката, образованието правят Европа по-силна, по-сигурна, по-конкурентоспособна. „Нито една европейска държава не може да се справи сама с предизвикателствата на 21 век: тероризъм, миграция, външнополитически заплахи. Смятам, че след Брекзита, ако изобщо той доведе до развръзката, която референдумът във Великобритания предопредели, Европа ще бъде по-обединена. ЕС обаче трябва да преосмисли политиката си и да преодолее негативните асоциации, които го свързват, с бюрокрация и тромави правила”, заключи Емил Радев.
Той отговори на множество въпроси на учениците относно политиката на ЕС по отношение на миграцията и охраната на границите. Евродепутатът дискутира с младежите ратификацията на Парижкото климатично споразумение, икономическите взаимоотношения на ЕС с Китай и САЩ, перспективите пред общата външна политика и създаването на обща европейска армия.

barometar.net