Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Каналната мрежа на Варна – остаряла, шахтите непочистени

varna_dujd_burya2Последните проливни дъждове, които се изсипаха във Варна /46 литра на кв.м./ предизвикаха недоволството на варненци. По стара традиция по улици и булеварди потекоха буйни води, колите трудно се придвижваха, за пешеходците да не говорим. Във Варна това се случва от десетки години и основателен е въпроса, правят ли каквото трябва община Варна и ВиК, за да подобрят каналната мрежа в града? Тази мрежа е построена преди повече от 50 години и в централното градско ядро (между охранителните канали) е изпълнена по смесената система – система от преливници я облекчават по време на дъжд, като преливните води‚ се заустват в морето и езерото. Вследствие на увеличената гъстота на населението във Варна през последните няколко години и увеличената консумация на вода‚ се стига до претоварване на мрежата. Има и физическо износване на много участъци, особено на тези‚ строени в периода след 1956 г. Според кмета на Варна, Иван Портних една от причините за наводненията след обилни валежи е, че битовата и дъждовната канализация са слети в много части на града и е наложително те да бъдат разделени, за да се предотвратят бъдещи наводнения. Общината ще кандидатства за европейско финансиране по сектор „ВиК“ за около 200 млн. лв., с които Варна да реши проблемите с канализацията си, предстои продължението на колектора „Битоля – Пирин“, който ще пресече дъждовните води.

Според специалисти е трудно да бъдат овладени дъждовните води, които се стичат по бул. Цар Освободител, въпреки подмяната на каналната мрежа и поставянето на тръби ф 600, огромни потоци вода идват от баира на село Каменар. Канализационните тръби в града са с размер ф 200, 300 и 400 и при проливен дъжд, няма как да поемат огромните количества вода, коментираха експерти за www.barometar.net Друг проблем, който остава нерешен са непочистените от листа шахти, които предизвикаха и наводнението на подлеза на ул.Шипка и на много улици в града. Последното чистене на шахти във Варна е възложено в началото на месеца на частна фирма и още не е приключило, като контролът се извършва от районните кметства и дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Засега наложени глоби на частната фирма няма.

За Ларгото, в частта му от ресторант Севастопол към входа на Морската градина, експерти коментираха пред www.barometar.net, че там умишлено e направен наклон, чиято цел е да се отвеждат водите и по тази причина от едната страна се стича вода. Преди години водата се е стичала и в деретата, които са в града, но днес те са застроени и това е друг проблем, коментираха експерти.

barometar.net