Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних към Румен Радев: Насаждането на напрежение е неприемливо за град, като Варна

След конфликта, който създаде с посещението си във Варна президента Румен Радев, кметът на морската столица Иван Портних обясни какво е искал да каже на държавния глава. Кметът потърси контакт с президента, но такъв беше осуетен от протестиращи. Те направиха жива верига и не позволиха на Иван Портних да каже следното на президента Радев:

„Варна е различен, Варна е интелигентен град, Варна няма нужда от разделение, от омраза и юмруци. Няма нужда от разделение на хората. Искахме да се срещнем с Румен Радев и да му кажем, че няма нужда от създаването на напрежение, когато градът и хората се опитват да спасят сезона, въпреки палатките, които блокират най-възловото кръстовище за трафика към курортите. Той предпочете обаче да говори с група от антиевропейски настроени лица около Костадинов- „Възраждане“, и Мая Манолова и да им каже „Трябва да протестирате всеки ден!

Искахме среща с президента Румен Радев, който във фейсбук обяви буквално час и половина – два преди идването си във Варна за срещата с групичката, която протестира. Искахме да му обясним, че Варна е спокоен, толерантен град с интелигентни, разбиращи хора, чуващи различни гледни точки.

Тези, които протестират са малобройни и все пак всички толерантно възприемат тези техни действия. Палатките на кръстовищата, където през деня има до 5-ма човека, вечер се събират групички около 30 човека, не представлява Варна, Варна е по-различна. Това, в което Радев се убеди е, че Варна е в сезон, това блокиране на кръстовището от малка група хора, създава напрежение. Това е мнението на бизнеса, на браншовите туристически организации и на гражданите.

Oпитахме се да му обясним, че насаждането на напрежение е нещо, което за град като Варна е неприемливо. За съжаление той се срещна с част от палаткуващите, ние се опитахме да осъществим контакт с него, но групичка от агресивно настроени хора, които всички варненци добре познават, крайно негативно настроени формации, неевропейски, се опитаха да осуетят срещата ни. Това са формации, които са против интеграцията на България в ЕС.

Президентът предпочете да се скрие зад тези агресивни хора. Не ми е ясно защо не пожела да се види с другите граждани, които имат различни възгледи, различни нагласи спрямо това, което се случва и тормози града ежедневно. Него го охраняваха тези 20-тина привърженика на Костадин Костадинов, които нарязаха европейското знаме на последните протести и призовават за излизане от ЕС и привържениците на Мая Манолова. Търсихме нормален и цивилизован контакт с президента Радев, такъв не ни бе предоставен. Считаме това за обидно към варненското общество! Варна не е палатки в разгара на летния сезон. Варна е морската столица на България в разгара на туристическия сезон, с богата културно-артистична програма. Когато видях ескалацията на напрежението помолих хората, които бяха дошли да изразят също своята позиция, да се оттеглят“ – каза Иван Портних.

barometar.net