Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

140 години от основаването си отпразнува село Нова Шипка

140 години от основаването на Нова Шипка отпразнуваха жителите на селото. Кметът Николинка Николова разказа, че историята на създаването на селото е свързана с Руско-турската освободителна война от 1877/78 година. През 1877 г. са се водили епични битки около тогавашното село Шипка. То и близкото село Шейново били опожарени. Населението на Шипка останало без подслон и без поминък. Тогава група шипчани тръгнали да търсят земя, която за обработват и да отглеждат добитък, за да осигурят прехраната на семействата си. Стигнали до плодородните земи по поречието на река Камчия в близост до черкезкото село Кесара, днешното Гроздьово. Черкезите обаче напуснали Кесара след края на войната. След Освобождението през 1880 г. няколко рода от Шипка основали село Нова Шипка. През 1905 г. хората построили малка църква, която през 1976 г. се срутила. На нейно място на 24 юли 2011 г. е открит новият параклис на селото, носещ името „Св. Св. Кирил и Методий“. Хората обаче запазили камбаната на старата черква и я поставили на новия параклис.
Отец Стефан отслужи водосвет за здраве на жителите на с. Нова Шипка. Пред сградата на кметството бяха поставени маси, около които се събраха 150 бивши и настоящи жители на селото за празника. Специално за 140-годишнината на селото пристигнаха скъпи гости от гр. Шипка, Казанлъшко, водени от кмета Василка Панайотова.

Специални гости на годишнината бяха кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова, председателят на Общинския съвет Николай Николов и заместник-кметовете Любомир Вангелов и Станка Тодорова.

Г-жа Анастасова се обърна към празнуващите с думите: „Изключително се радвам, че днес съм сред вас. Радвам се, че виждам толкова много хора – не само жителите на селото, но и техните родственици. Много се вълнувам, защото винаги сме били много добре посрещани от местните хора и винаги сме се старали да откликваме на техните искания. Този ден е не само повод да се докоснем до миналото, а и да се гордеем с настоящето на родния край, да се устремим към бъдещето. Нека празникът ви бъде изпълнен не само с радост и веселие, но и да бъде за всички още един повод на всички да изразят своята любов и грижа към дома.“
Г-н Николов, също поздрави жителите на селото, подчертавайки, че те имат честта за живеят в едно от най-старите села в общината, което е съхранило своята история, дух и традиции през годините.
От името на общината г-жа Анастасова подари лаптоп, а от името на Общинския съвет г-н Николов подари кафеавтомат. Новите придобивки ще бъдат поставени в открития наскоро клуб, за да се ползват от всички жители на селото.
Г-жа Николова благодари на фирма „Оникс“ с дарител Данаил Димитров и на EТ „Мати“ – Румен и Видка, които осигуриха финансово празника на селото.
Празничната програма продължи с изпълнения на талантливи деца и жители от с. Нова Шипка.

barometar.net