Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Лилия Христова: Учениците ще носят маски само в общите помещения, но не и в класните стаи

Много родители във Варна се страхуват да пуснат децата си в училищата на 15 септември заради опасността от зараза с коронавирус. Наредбата обаче е категорична, че само по медицински причини не може да се присъства на занятията, заяви в предаването „Зала Пленарна” шефката на общинската дирекция по образование Лилия Христова.

„Имаме доста обаждания от родители. На тези, чиито деца са със заболявания, тревогата им е обяснима. Но има и родители на здрави деца, които също се притесняват”.

Повече няма да има грипни и дървени ваканции, както и разпускане на класове, коментира Христова. Ако има случай на болен ученик, целият клас ще бъде карантиниран за 14 дни, а обучението ще извършва дистанционно.

Новата учебна година ще започне присъствено за всички ученици. Около 2800 първокласници ще прекрачат училищния праг на 15 септември. Заради противоепидемичните мерки от Община Варна препоръчват тържествата в дворове ще бъдат само за тях и за учениците в 5. и 8. клас.

Учениците ще носят маски само в общите помещения, но не и в класните стаи. Учителите ще преподават с шлемове. Училищата имат финансови възможности за снабдяването им с лични предпазни средства, както и за закупуване на дезинфектанти, добави Лилия Христова.

Препоръките към училищните директори са в санитарните помещения да има топла вода, сапун и кърпи са ръце, а при финансова възможност да се поставят UVC лампи в общите помещения. Във всяко училище трябва да има обособено помещение за изолиране на ученици със симптоми, като за такова може да бъде използван и лекарският кабинет.