Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Съдът във Варна отмени ефективната присъда на убиеца Жечко – роднина на братя милионери

Апелативният съд във Варна отмени ефективната присъда на 19-годишния Жечко Кюркчиев и го осъди условно за това, че миналата година предизвика тежка катастрофа на кръгово кръстовище в Шумен и уби 22-годишната Светомира Станчева, а друго момиче получи средна телесна повреда.

Жечко Кюркчиев е близък роднина на босовете на империята „Фикосота“ – Жечко и Красен Кюркчеиеви.

Разследването установи, че Кюркчиев е навлязъл в кръстовището със 103,7 км/ч, докато колата на Станчева се е движела с 21 км/ч. Първоначалният му тест показа, че е взел амфетамини, но след това кръвните проби не установиха наличие на алкохол и наркотици. По-късно пък колата на младежа, която беше веществено доказателство по делото, беше намерена запалена на охраняем паркинг на МВР.

Кюркчиев призна вината си и делото в окръжния съд в Шумен мина по съкратената процедура, след което той беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор при първоначален общ режим. Делото стигна до апелативния съд след обжалване на Кюркчиев и защитата му, а близките на загиналото момиче настояваха за по-тежко наказание.

Пред втората инстанция подсъдимият е заявил в последната си дума, че осъзнава вината си, искрено съжалява и страда с близките на пострадалите. Кюркчиев е помолил за условна присъда, за да бъде със семейството си и да продължи обучението си в университета.

В решението на апелативните съдии (виж тук) се казва, че окръжният съд е разширил фактическата рамка, след като е приел за установени факти, които не фигурират в обвинителния акт. Така съдът в Шумен е приел, че Кюркчиев е започнал да увеличава скоростта, докато шофира към кръговото, като с едната си ръка сменял песни на мобилния си телефон, който бил в специална поставка до скоростния лост на автомобила.

Според апелативните съдии първата инстанция е завишила несправедливо и наказанието на Кюркчиев за извършеното престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години затвор. Според съда в Шумен личността на Кюркчиев е със „сравнително висока степен на обществена опасност“, с което обаче апелативните съдии не са съгласни. В решението си те посочват, че младежът е бил юноша на 18 години и ученик с много добри характеристични данни, когато е причинил катастрофата. Преди това имал само едно нарушение на пътя, но пък е получил книжката си само 4 месеца по-рано.

„Очевидно се касае за личност, осъзнала и приела вината за стореното, което сочи на започнал процес на превъзпитание и опровергава заключението на първата инстанция за завишена обществена опасност на дееца“, мотивира се още апелативният съд. Според апелативните съдии наказанието трябва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността му обстоятелства – млада възраст, чисто съдебно минало, критично отношение към стореното, демонстрирано искрено съжаление и съчувствие към пострадалите, съдействие на разследващите.

Като отегчаващи вината обстоятелства съдът откроява само значителното превишаване на скоростта, както и допуснатото едно нарушение на пътя преди катастрофата. Според магистратите Кюркчиев не просто е интегриран в обществото, но и притежава значителен ресурс за положително развитие.

„Затова и поставянето на подобна личност в изолация от семейство, учебна среда и обществен живот не би допринесла за благото на когото и да било. Превантивен и възпиращ ефект по отношение на останалите членове на обществото би постигнало единствено справедливото наказание“, пише в решението, в което съдът отбелязва още, че наказателната репресия не е самоцелна, а основното ѝ предназначение е насочено към личността на дееца и въздействието върху него, докато ефективността на санкцията от гледна точка на обществената ѝ значимост е в пряка зависимост от повлияването на индивида.

„Принудителното изолиране на личност като подсъдимия от нормалната му семейна, трудова и социална среда не е нито необходимо, нито оправдано, тъй като не би допринесло с нищо за поправянето и превъзпитаването му, а това е основната цел на наказанието, по отношение на която общопревантивната му функция не може да има приоритет“, пише съдът и решава да наложи на Кюркчиев наказание от 3 години затвор, което приема, че може да бъде условно с 5-годишен изпитателен срок. Според съда това наказание също има „своето предупредително и възпиращо въздействие, породено от възможността да бъде приведено в изпълнение, ако подсъдимият допусне противоправно поведение.

Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд, съобщава lex.bg