Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

„Алтернатива за Германия“ и „Съюзът Сара Вагенкнехт“ спечелиха с позициите си срещу войната в Украйна

„Алтернатива за Германия“ (AзГ) не е единственият печеливш от гнева на местните жители на вчерашните избори за провинциален парламент в Тюрингия и Саксония: те гласуваха масово и за новата лява партия – „Съюз Сара Вагенкнехт – за разум и справедливост“ (ССВ), която спечели 15,8 процента от гласовете в Тюрингия и според прогнозите на Цет Де Еф получава 11,8 процента в Саксония. Избирателите бяха привлечени от AзГ и ССВ заради противопоставянето им на войната в Украйна. И двете партии остро критикуваха германските оръжейни доставки за Киев, както и западните санкции срещу Русия, и призоваха за преговори, които да доведат до прекратяване на бойните действия, посочва британският ежедневник „Файненшъл таймс“.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) спечели изборите в източната германска провинция Тюрингия, като за първи път в следвоенната история на страната крайнодясна партия си осигурява победа в регионален вот, посочва британското издание. Според предварителните резултати AзГ е събрала 32,8 процента от гласовете в Тюрингия, изпреварвайки всички останали партии. Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) е на второ място с 23,6 процента.

В съседната провинция Саксония прогнозите на обществената телевизия Цет Де Еф дават на двете партии почти еднакъв резултат, като прогнозите са ХДС да спечели 31,9 процента, а AзГ да се нареди на второ място с 30,6 процента. Съпредседателят на AзГ Тино Крупала определи резултата на партията в Тюрингия като „сензационен“. „Едно нещо е ясно: волята на избирателите е да има политическа промяна, както в Саксония, така и в Тюрингия“, каза той и добави: „Ако искате да правите стабилна политика, няма да можете да го направите без AзГ“.

Резултатите от вота са катастрофални за партиите от тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц,като прогнозите са, че социалдемократите, „Зелените“ и Свободната демократическа партия (СвДП) ще се сринат до едноцифрени резултати в двете провинции. В Тюрингия Германската социалдемократическа партия (ГСДП) постигна най-лошия си резултат на регионални избори в следвоенната история на Германия, като получи едва 6,1 процента. Резултатите отразяват нарастващото разочарование в Източна Германия от правителството, което мнозина свързват с високата инфлация, икономическата стагнация, нарастващите разходи за енергия и постоянните политически боричкания, отбелязва „Файненшъл таймс“, съобщава glasove.com