Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Състоя се тържествено заседание на Общинския съвет на Долни чифлик по случай 50-годишния юбилей на града

Тържествено заседание на Общинския съвет по случай 50-годишния юбилей на град Долни чифлик се състоя вчера в заседателната зала на общината. То бе открито от председателя на съвета Николай Николов.
„50 години след подписването на Указ на Държавния съвет на Народна република България № 1942 за обявяването на селището Долни чифлик за град Камчия имам честта да открия тържественото четиринадесето заседание на Общинския съвет – Долни чифлик, посветено на този юбилей. Присъстват проф. Андрияна Андреева – областен управител на Варненска област, общинският кмет Красимира Анастасова и нейните заместници, кметове на села в общината, ръководители на местни структури на държавната администрация, директори на училища и детски градини, служители в общинската администрация. Тук са и хората от Инициативния комитет за честването на юбилея на града. На днешното тържествено заседание почетни гости са хора с особени заслуги към развитието на град Долни чифлик в местното самоуправление, икономиката, строителството и благоустрояването, образованието, здравеопазването, социалното дело, културата и спорта“ – заяви г-н Николов и даде думата на г-жа Анастасова.
„Думите „град Долни чифлик“ не са просто обозначение на адреса в личните ни карти, не са и само обект на географската карта. Тези думи изразяват мечтата на мнозина в някогашното село. Още в началото на 20-те години на ХХ век неуморният общественик и кмет на Долни чифлик Сотир Костов работи с увереността, че „до десетина години това село ще стане град“. Половин век по-късно – през 1974 година това се случва.
Хората, заселили и построили днешния град, налагат, както пишат Йорданка Бекярова и Илия Бекяров, „модел на съотнасяне между личностния съзидателен заряд и претенциите на партийността, независимо каква е тя – лява или дясна, още от времето на двайсете години на ХХ век като определящ в Долни чифлик. Този съзидателен заряд изгражда тухла по тухла облика на селото, на селището от градски тип и – накрая – на град Долни чифлик. Със своите – вече километри – изградени или обновени канализационни и водопроводни мрежи, улици с нова асфалтови настилки и тротоари, широки площади и красиви паркове Долни чифлик е наистина град. Това показват двете училища с общо 966 ученици и богата материална база, Детската градина със своите 220 деца, обновеният Здравен център, санираните жилищни блокове, стадионът, спортните и детски площадки. Това показва изпълненият с живот Културен дом.
Това е материалното богатство, по което да познаем нашия град. То е плод на ежедневния труд, тревоги и победи на хората – другото, по-ценно богатство на Долни чифлик. За изминалите петдесет години населението на Долни чифлик не е се е увеличило особено – с около 1800 души. Ала сега това население живее със самочувствието на граждани на център на община, който с всеки изминат ден става по-уреден и благоустроен. Мнозина от тези хора свързват имената си с важни промени и събития в града. На част от тях при предишни чествания вече са засвидетелствани признанието и благодарността на днешните поколения“ – заяви г-жа Анастасова.
Със свое Решение № 233 от 25 юли Общинският съвет прие Статут на Почетният знак „50 години град Долни чифлик“, учреден за отбелязване на 50-годишнината от обявяването на Долни чифлик за град. Знакът е отличие на общината, което изразява дълбока благодарност, признателност и доверие към положените от неговия носител усилия за преобразяването на Долни чифлик в град. Предвиденото в статута отличие се връчва на български и чуждестранни граждани и юридически лица за особени заслуги към развитието на град Долни чифлик в местното самоуправление, икономиката, строителството и благоустрояването, образованието, здравеопазването, социалното дело, културата и спорта. Предложенията за удостояване с почетния знак „50 години град Долни чифлик“ можеха да се правят от граждани, организации и юридически лица до Инициативния комитет чрез кмета на общината в срок до 15 август. На 16 август направените предложения бяха събрани в списък, който по предложение на кмета на общината Общинският съвет прие със свое Решение № 254 от 29 август 2024 година.
Ето и кои са носителите на престижно отличие (по азбучен ред): д-р Ваня Вълчева, Вълко Вълков, Галина Недева, Георги Василев, Димитър Томов, д-р Дмитрий Аброскин, Иванка Станчева, Илко Маринов, Илия Кирчев, полк. инж. Коста Костов, Лилия Семова, Мария Ташева, Мария Томова, Милена Груева, Милко Малешков, Минка Паскова, Момчил Топалов, д-р Невяна Александрова, Невянка Недева, Петър Мусев, Петър Петров, Радка Георгиева, Радка Славова, Стоян Ризов, Христо Велинов, Христо Пеев, Яни Недялков и Янка Лефтерова. Специален плакет за дългогодишен принос в местното самоуправление и обществения живот на Долни чифлик получи и Валентина Желева.
Във втора точка от дневния ред бяха връчени юбилейни почетни плакети на бивши общински кметове и председатели на ОС. Това стори сегашният председател на ОбС. С плакети бяха удостоени Борислав Натов, Васил Василев, Вълчо Христов, Димитър Станчев, Димитър Стоичков, Жеко Жеков, Иван Димов, Нейчо Зюмбюлев, Ридван Исмаилов, Станчо Георгиев, Стефчо Стоянов, Стоян Вълчев и Фардин Бейтулов. Г-н Натов благодари на г-жа Анастасова за високата чест, която му е оказана с връчването на наградата. „Юбилеите са важни, за да ни напомнят, че има отношения между хората, които никакви превратности на времето не могат да променят. Най-важната мотивация за действие е тази, да виждаш през годините реализацията на поредица успешни инициативи и дела в интерес на съгражданите ни. Желая на всички здраве и ползотворна работа в интерес на развитието на града, общината и по-доброто бъдеще на страната ни“ – каза той. Иван Димов също се обърна към присъстващите в залата – „Поздравявам всички с този светъл празник на града. Много ми е ценно това признание, но искам да ви споделя, че преди 20 години, аз като председател на ОбС, връчвах една много почетна, дори свята награда за човека, който я получи – Димитър Стоичков“.
Своите поздравления за юбилея на град Долни чифлик поднесе и областният управител проф. Андрияна Андреева. „Много е вълнуващо да присъствам на това заседание на ОбС, защото 50 години е много сериозен юбилей, и не само тази половинвековна годишнина е вълнуваща. Всичко казано дотук ни показва, че град Долни чифлик се развива в правилна посока. Това е така, защото го дължим на всички, които присъствате тук. Без хората, няма как да се случат тези успехи!“
Г-жа Анастасова връчи юбилейни почетни плакети за сътрудничество и партньорство на Йордан Радославов (ДЛС), Георги Христов („Агрощил“), Али Куш („Кушгруп“) и Жулиян Димитров („Ар Би Ел Фууд България“).
Юбилейни подаръчни пакети получиха хора и семейства – връстници на града, както и на участници във фото конкурса „50 години град Долни чифлик – минало и настояще“.

barometar.net