Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Магистрите по архитектура на ВСУ „Черноризец Храбър” завършват с документ за проектантска правоспособност


        Магистрите, които изучават „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, ще се дипломират с удостоверение за проектантска правоспособност. Документът за професионална пригодност ще им се издава от Камарата на архитектите в България от началото на тази учебна година като признание за качеството на образователната дейност и европейското ниво на подготовка, съобщиха от висшето училище. Както професионалната организация на архитектите, така и водещите строителни фирми в Североизточна България дават висока оценка на подготовката на нашите студенти и ги предпочитат за работа в проектантските и дизайнерски бюра, добавиха оттам.

ВСУ „Черноризец Храбър” приема всяка година по 80 човека в специалността „Архитектура”. Кандидатите са абсолвенти от математически, езикови, хуманитарни и строителни гимназии, като желаещите са близо 3 пъти повече от обявените места за прием, обясниха от висшето училище. Според тях, една от причините за този интерес е международната практика по време на обучението и отличната професионална реализация на дипломиралите се студенти.
Другата е, че специалността „Архитектура” е акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) с най-висока оценка – „Много добър”, за максималния срок от 6 години. С най-високата оценка, и отново за 6 години, тази година НАОА акредитира и професионалното направление „Архитектура, строителство и геодезия”, в което са включени всички изучавани специалности в Архитектурния факултет на университета.

На завършващ етап е и нотификацията на специалността „Архитектура” по Директива 2005/36/ЕО на Европейския парламент, което означава признаване на архитектурната диплома на ВСУ „Черноризец Храбър” във всички страни от Европейския съюз, подчертаха от висшето училище.ВСУ „Черноризец Храбър” е първият и единствен български университет, удостоен от Европейската изпълнителна агенция за образование и култура  (EACEA) с почетния знак „ECTS Label” за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити, както и със знака за европейско дипломно приложение „DS Label”, който удостоверява качеството на образованието във варненското висше училище.

Двата знака на ЕС, както и най-високата оценка на НАОА, легитимират обучението по архитектура на национално и европейско ниво, обясниха от университета. И добавиха, че, съвместно с университетите във Венеция, Москва и Белград, Архитектурният факултет на ВСУ организира за трета поредна година Международни студентски архитектурни пленери и уъркшопове по ландшафтна архитектура и Биоархитектура, което помага на студентите да прилагат наученото на практика.
 


barometar.net

25.08.10