Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Три цвята, два флага, една идея – СВОБОДА

Знамената на Италия и България вдъхновяват акция за 150-годишнината от Обединението на Италия, която ще се проведе утре във Варна  На 17 март, когато цяла Италия празнува 150-годишнината от Обединението си, във Варна 1000 души ще се докоснат до общите идеи на италианското и на българското национално-освободително движение в акцията на арт мениджъра Нина Локмаджиева „Три цвята, два флага, една идея – СВОБОДА”.

Доброволци ще раздадат 1000 информационни листовки по централните улици на Варна. Числото не е избрано случайно. То отпраща към Хилядата бойци на Гарибалди от неговия поход в Сицилия, които стават една от емблемите на италианското обединително движение. Краткият информационен текст е посветен на общите идеи на освободителните движения, посочва участието на българи в движението на Гарибалди, паралелите между флаговете и общото европейско настояще на двете страни. Темата „Три цвята, два флага, една идея – СВОБОДА” ще бъде развита и  в срещи на италианци с ученици в VІІІ СОУ „Ал. Пушкин“ и в НУИ „Добри Христов”.

Акцията, която се провежда под егидата на „Casa Sicilia Bulgaria”, е организирана от агенция „НИРА Комюникейшънс” – Варна и културната организация „А Рока” – Сицилия със съдействието на график дизайн студио „Сталкер” и „Интеркултура консулт”.Замисълът на Нина Локмаджиева, която е в Сицилия по проект „Артс маркетнинг” от програмата „Леонардо”, е да привлече вниманието на активните хора във Варна към свързаните моменти от миналото на двете страни, да открие нови приятели на Италия и специално на Сицилия и да помогне за разширяване на европейските хоризонти на българските ученици.Утрешната акция във Варна е продължение на акцията „Dov’e la Bulgaria?” („Де е България”), която беше проведена в деня на националния празник на България 3 март в Сицилия.

barometar.net