Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Цветанов: Адвокати взимат пари за престъпност

Престъпниците се чувстват защитени от адвокатите, които всъщност получават хонорарите си от извършена престъпна дейност. Това заяви по Дарик радио вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него отхвърлянето на новия проектозакона за конфискация на имущество от престъпна дейност не трябва да се приема като провал на Министерството на правосъдието. По думите му проектът трябва да се прецизира, като правото за отнемане на имущество без влязла в сила присъда ще бъде запазено, но ще се съкрати вероятно срокът за времето назад, за което имотите и парите на хората ще бъдат проверявани.

Вчера парламентът изненадващо отхвърли на първо четене правителствения законопроект за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения. Проектът, лансиран от правосъдния министър Маргарита Попова, беше подкрепен от едва 71 народни представители. „Против“ бяха 95, а един гласува „въздържал се“.

Според министър Цветанов след като има съмнения в обществото към проектозакона, той трябва да бъде обсъден повторно. „ГЕРБ предложи един закон, който е необходим на България, но трябва повече да се информираме взаимно за целите и където е нужно, да се прецизират текстовете“, каза Цветанов. Той уточни, че по процедура законопроектът може да влезе за обсъждане в Народното събрание след около три месеца.

Вътрешният министър изрази надежда, че дотогава този дефицит на доверие и у някои депутати и в обществото ще бъде преодолян. В законопроекта е предвидено да се завеждат дела за имущество, придобито в последните 20 години. Цветан Цветанов не уточни с колко би трябвало да се съкрати срокът за проверка в годините назад на имуществото на хората, занимаващи се с престъпна дейност. Той даде само за пример сроковете в данъчното законодателство, където задължението за съхранение на документацията е 5 години.

След гласуването в зала правосъдният министър Маргарита Попова обяви, че нейното ведомство повече няма да предлага промените и който иска да пише нов законопроект. „Не знам дали ще коригираме варианта, защото този законопроект е работен от български експерти и експерти от Съвета на Европа“, каза правосъдният министър. По думите й той е „получил паспорта“ от Венецианската комисия. „Който иска да променя формулата, просто трябва да седне да си напише нов закон“, коментира още Попова.