Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Отец Иван от Нови хан: Злото е повече, но доброто винаги го побеждава

За него се говори, че един ден ще седне от дясната страна на Господ. Защото е направил толкова добрини на другите, с колкото малко хора могат да се похвалят. Той не се хвали, а продължава да прибира бездомни и отчаяни, да се грижи за тях, да им купува домове и да разширява приюта си в Нови хан. Където е пришълец и когато дошъл преди повече от 20 години, не познавал никого. Дава цялата си заплата за приюта, бори се със завистници и чиновници. Но в края на 2011-та държавата му подаде ръка и вече е ясно, че незаконните сгради на отец Иван в приюта на Нови хан ще се съборят едва когато се построят нови.

Отче Иване, кажете какво точно е последното решение на държавата за така наречените незаконни постройки във вашия приют?

Имахме втора среща с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и решихме да направим един друг дом, една подобна сграда и по-хубава даже. И докато тя се построи, дотогава се отлага събарянето. Това ще бъде може би след 2-3 години. И тогава чак внимателно ще разрушим това, което сме направили, защото то е сглобяемо.

Къде ще бъде построена още една нова сграда – на тези 78 декара, които ви дадоха ли?

Не, не. Тя ще се гради тук – на 2 км от Нови хан, върху земята, която съм купил.

А тези 9000 лв., които Софийска митрополия ви преведе, те за какво са?

Сега тъкмо отивам да ги преведа на Министерството на земеделието за промяна на статута на земята. Аз четири години и нещо чаках да ми се реши този въпрос и той най-сетне се реши. Просто едно чудо стана сега около коледните празници. Изведнъж всичко се отприщи и нещата тръгнаха.

Вие досега вярвахте ли в чудеса?

Ами аз съм вярвал винаги, че стават, и те си стават. Аз откакто съм станал свещеник, в това вярвам, в тези чудеса. Ами този дом, дето съм го направил – той не е ли едно голямо чудо?! Аз съм дошъл в едно село, в което никого не познавам, в което казват, че никой не може да вирее, а аз съм дошъл пришълец! И пари никакви нямаше в черквата. И съм построил такъв голям дом, и са минали към 650 души през него. В момента живеят 145 човека. Само че съм ги разделил. Една част от тях – 25 деца и 20 възрастни, са в Якимово. Там съм купил къщи. И съм ги настанил – всяко семейство да си живее в собствен дом. Пак продължавам да ги храня всеки ден, защото там нямат работа. Надяваме се, че ще намерим след време и работа – да могат да работят. И това не е малко чудо! Това си е едно голямо чудо – без пари правиш нещо!

А как го направихте това чудо, с чия подкрепа?

С помощи, дарения от разни хора. Най-вече от бедните и средно богатите. И много малко от силни на деня с много пари. Богатият човек пари на бедния не дава, за жалост.

За какво използвахте тази година дарените пари?

Всяка година се стремях да заведа децата на море. Тази година не отидохме, защото трябваше да похарчим най-малко 15 000 лв. за 60-70 деца. А с тия пари отидох и купих къщичките в Якимово. Там са по 2,5-3-4 хил. лв. Правим им ремонти, за да може да се живее в тях. А основният ремонт ще е напролет или лятото, когато времето позволи – да можем да оправим покривите, други ремонти, за да е прилично за живот.

Вие сте един от най-добрите хора, които познавам…

Е-е, вие го казвате… Ама я питайте тия от Нови хан. За тях съм мошеник и сатана.

Казвали сте ми неведнъж колко много врагове и завистници имате…

Е, има, има. Може би навсякъде ги има. За сметка на това пък имам милиони приятели повече.

Злобата и завистта ли ни пречат да се оправим?

Може би ще дойде това време и българите ще влезем в крак. Щото ние се сравняваме с Европа, а европеецът е друг човек, има друго мислене, начин на работа и на всичко. Така че и ние трябва да се променяме въпреки вица за шопа и завистта. Но още много време ще ни трябва. Няма да може да се оправи за 2-3 години.

Доброто или злото е повече, как мислите?

Злото като че ли е повече сега. Но то не може да победи. Доброто винаги побеждава. Помнете ми думата!

Чух ви да казвате тия дни, че вече нямате къде да слагате дрехите, които пристигат като дарения за вашия приют. Откъде идват те?

Сега се обадиха от Карлово, събрали дрехи и да ги докарат. От София бяха събрали и донесоха. Кампания правят и събират. Но много се събраха вече. Тука 4-5 дни при мен постоянно идват коли с дрехи. Не знам какво да ги правя вече…

Вие ли сте Дядо Коледа за децата в приюта?

Не, не. Въпреки че децата винаги се съмняват, че аз се преобличам като Дядо Коледа, и дърпат брадата на Дядо Коледа. Обаче той като влезе да раздава подаръци и аз се появя, те тогава се убеждават, че не съм аз. Дядо Коледа при нас дойде на 23, 24 декември и до края на Коледа, а и за Нова година ще раздава подаръци. Миналата година едно дете беше преброило, че Дядо Коледа е дошъл в приюта 6 пъти. И много играчки слагаме под елхата и след това ги раздаваме.

Как осигурихте подаръците тази година, откъде?

Разни хора купуват и изпращат. Ето преди малко ми се обади един човек, че ще дойде с играчки, а купил и 120 килограма боб и ще донесе. И други така като него докарват.

Вие откъде си получавате заплатата?

От Софийска митрополия. Моята заплата е много голяма – 330 лв.

Какво си пожелавате за себе си и за вашия приют за новата година?

Все така да живеем мирно и спокойно, без нищо да ни пречи. Ние си живеем задружно в този дом като едно голямо семейство. И да не ни пречат. Ако не помагат, поне да не ни пречат. Това си пожелавам. И най-вече здраве и дълъг живот.

А за България?

За България? Бързо да се излезе от тази криза и да успеят всички да живеят мирно и спокойно. Желая весело прекарване на всички българи и да успеят всички. Да живеем мирно и спокойно!

vsekiden.com