Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

София и Варна кандидатстват за културна столица с артвлак

Специален арт влак ще пропътува в началото на пролетта на 2012 г. разстоянието от София до Варна, за да лансира предимствата от издигането на обща кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата за 2019 година. Влакът ще бъде композиран от 6 или 7 вагона, той ще бъде ефектно украсен с графити и рекламни постери, пише Варна 24.През цялото пътуване във вагоните ще кипи бурен артистичен живот – авангардни творци от Варна и София в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията и пърформанса ще дадат всичко от себе си, за да превърнат демонстрационния влак в истинско произведение на изкуството, а за целта ще експонират творбите си както в коридорите, така и в купетата.

Последният вагон от арт композицията ще бъде оборудван и с мощна музикална уредба. На всяка от по-големите гари по трасето София – Варна влакът ще спира, за да предоставя възможност в рамките на 10-15 минути на пътници от чакалните да разгледат изложбите и видео инсталациите във вагоните, както и да усетят плюсовете от издигането на единната кандидатура на двата града за Европейска столица на културата за 2019 година, разказва авангардният художник от Варна Георги Пехливанов – Интрото, който е в основата на този проект.

„Мястото на изкуството през 21-и век вече не е само в галериите и музеите, то трябва да отиде сред обикновените хора, някои от формите на модерното изкуство спокойно могат да бъдат експонирани дори и в чакалните на жп гарите ни. Въпросният изрисуван с графити арт влак ще бъде един пътуващ Музей на съвременното изкуство и никой няма да остане безучастен към неговата поява“, убеден е творецът.

„Сигурен съм, че от „БДЖ – Пътнически превози“ ще дадат рамо на идеята и ще предоставят локомотив и няколко вагона за нашия арт проект, още повече че инициативата ще е от полза и за самата компания – въпросната арт акция ще накара младите хора да обърнат по-сериозно внимание на железниците, ще ги накара да се замислят дали и занапред е разумно да ползват предимно услугите на скъпите автобусни превози на частните фирми, твърди художникът Георги Пехливанов – Интрото.

Творецът ще покани да се качат в „брандирания“ арт влак и изявени творци, интелектуалци, хора на изкуството, общественици и представители на бизнеса от София и Варна, които ще се включат в Инициативния комитет за издигането на съвместната кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата. В деня, в който демонстрационният влак пристигне в морската ни столица, Георги Пехливанов – Интрото предлага да се организира и голям концерт на алтернативни рок групи от Варна и София. Мястото на провеждането на концерта ще е на Централния вход на Морската градина във Варна, а целта е да се даде шанс за изява на млади музиканти от двата града.

Според варненския художник Г. Пехливанов – Интрото единственото правилно решение в условията на продължаващата световна криза и финансова нестабилност е градовете София и Варна да излязат с обща кандидатура за Европейска столица на културата за 2019 година. Така ще бъде спестен сериозен финансов ресурс, ще се спре и безсмисленото и разнопосочно пилеене на пари за скъпи рекламни кампании в полза на кандидатурата на един или друг български град.

„С издигането на единна кандидатура на София и Варна за Европейска столица на културата – 2019 г. ще направим най-правилният избор, с обединените усилия на двата града ще постигнем и много по-добри резултати. А нека не забравяме и за националния ни девиз „Съединението прави силата“, който е изписан на сградата на Народното събрание в София!“, отбелязва художникът Георги Пехливанов – Интрото.