Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Къде си Варна?

Проект на Постановление за предоставяне на допълнителни средства по бюджета на общините Царево, Созопол, Поморие, Приморско и Бургас за проучване, консервация и реставрация на археологически обекти по Южното Черноморие на проект „Виа Понтика” през 2012 г.

Виа Понтика (от латински: Via Pontica, Черноморски път) е древен римски път, който минава покрай Черно море. Започва от Константинопол и минава през Аполония, Дебелт, Анхиало, Месемврия, Одесос, Бизон (в наши дни в България), Калатис, Томи и Истрос (днес в Румъния).

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това е проект, който в края на миналата година започнахме. Десетте обекта са избрани по три признака. Първо, те са по крайморските пътища, така че да могат да се виждат и от морето, и от туристите. Второ, тези пари се дават на общините – пет общини – Царево, Созопол, Поморие, Приморско и Бургас и сме водили такива преговори с кметовете и те да допълнят към тези пари, за да стане наистина един проект, който се радва и на обществена подкрепа от самите общини, като по този начин продължаваме да финансираме археологии и друг тип туризъм по Южното Черноморие. Подготвяме такива проекти с общините и в Търновска област и около Търново и по поречието на река Дунав, така че няма да се фокусираме само върху Южното Черноморие, а на няколко места в страната.

БОЙКО БОРИСОВ: Колко пари?

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това са 605 000 лева, на десет проекта, пръснати по цялото Южно Черноморие.

БОЙКО БОРИСОВ: Финансираме ги и започват да работят.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Започват да работят още от този месец и по този начин им осигуряваме над 6 месеца финансиране.

БОЙКО БОРИСОВ: Честито, господин Рашидов – нови средства в културата.
Приема се точка 25.
barometar.net