Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Д-р Лидия Гърчева: Събирането на стволови клетки е напълно безболезнено

Д-р Лидия Гърчева завежда лабораторията и банката за съхранение на стволови клетки в клиника „Свети Лазар“, която е първата създадена у нас през 2005 година.Завършва медицинското си образование през 1984 година в Медицинска академия – София, през 1992 година придобива специалност трансфузионна хематология, а през 1996-1997 година специализира обработка и замразяване на стволови клетки в Париж. Следват специализации в Берлин, Хановер, отново в Париж, както и в Католическия университет в Рим.Потърсихме я, за да ни разкаже от първа ръка за стволовите клетки и тяхното приложение.

Какво представляват стволовите клетки?

Образно казано, те са родоначални видове клетки, от тях започват да се развиват други видове клетки. Веднъж събрани, замразени и съхранени, те стоят като готов резерв за приложение.Ако говорим за най-сериозните приложения, това са злокачествените кръвни заболявания. Употребата на стволови клетки е предхождана от тежка и агресивна терапия, каквито са химиотерапията и радиотерапията. У пациента те предизвикват картина, подобна на остра лъчева болест. Целта на терапията е да унищожи злокачествените клетки изцяло, но в същото време тя сериозно уврежда кръвотворната и имунната система. През този период на, пациентът  е много „чуплив”, всяка инфекция би могла да се окаже фатална.Когато терапията приключи, стволовите клетки се вливат в организма му и дават началото на нова имунна система и нова кръвотворна система. Когато достигнат нужния брой, клетките започват да функционират.

Разкажете ни повече за самата процедура.
Събирането на стволови клетки се осъществява от пъпната връв и е напълно безболезнено. Тя е прерязана и детето вече не е свързано с нея, майката също не усеща нищо от пункцията и ако клетките не бъдат събрани, ще бъдат изхвърлени.
Това е безалтернативна методика за лечение на злокачествени кръвни заболявания. В последните 10 години броят заболявания, които се оказват лечими с този вид клетки, расте непрекъснато. В държавите, в които има добре структурирана здравна система, в последните години много от заболяванията, вече рутинно се лекуват с тях. Резултатите са много обнадеждаващи, без да се без да се абсолютизира крайния успех.  В медицината понятие като „абсолютен ефект“ не е особено сериозно.

Наличието на такива клетки, събрани и съхранени в нашата банка, дава сигурност на родителите, ако възникне инцидент, свързан със здравето на детето или член на семейството, че разполагат с възможност за лечение, както и възможност на избор.Не е евтин процес, но съхранението се съобразява с жизнения стандарт на всекиго.

Можете ли да посочите средна цена?

Да, в нашата банка тя е 3 850 лева за вземане, обработка и съхранение през първата година. След това годишната такса за съхранение е 180 лева.

Възможно ли е по-късното приложение на клетките да крие рискове?

Решението дали клетките са подходящи за трансплантация се взима от група специалисти хематолози, невролози, ендокринолози, имунолози, анестезиолози, т.е. то е комплексно. Объркване може да настъпи на някакъв етап, но всичко е предварително типизирано, затова възможността е минимална.

Може ли да бъде определен процент успеваемост на лечението със стволови клетки?

Да, но зависи от типа заболявания.Ако става въпрос за солидни тумори, при ранно диагностициране, подходящо лечение и навременна трансплантация, успеваемостта е до 98%.При други заболявания процентът е по-нисък. При злокачествените кръвни заболявания процентът е малък, защото има опасност стволовите клетки да са носители на същия дефект, понеже са извлечени от същия човек. Но ако един член на семейството развие левкемия, например, а негов брат или сестра има събрани стволови клетки, които могат да бъдат трансплантирани, то шансът е по-висок. Но всичко зависи от степента на съвместимост. Когато клетките са собствени, няма опасност от отхвърляне, защото организмът не ги разпознава като чужди, те са си негови.През банката са преминали клетъчни концентрати на повече от 2 000 пациенти. Смея да кажа, че имаме добра репутация и не сме ставали обект на разследвания, които периодично се осъществяват, най-вече в медийното пространство.
Лесно ли родителите се решават на подобна стъпка? Какво ги мотивира и какво ги спира?

В днешно време родителите са много осведомени. Веднъж решили, пред тях стои въпросът къде да го направят. Има няколко причини, поради които съветваме родителите да използват българска банка. Прословутото клише, че като е българско не е чак толкова добро, е неприложимо, защото методиката не е измислена от нас, прилага се в редица европейски центрове и отговаря на правила, изисквания и норми.Често хората, които взимат това решение, имат фамилно обременена история с членове на семейството с  туморни заболявания.Когато се налага да се търси донор на стволови клетки в семейството, най-вероятна съвместимост има между роднини  по „първа сребърна линия“, т.е. брат или сестра. Този висок тип съвместимост между клетките на донора и реципиента е необходим само за злокачествено заболяване. При друго заболяване, би могло да се разшири кръга на ползвателите.Когато клетките са взети, е добре обработката им да започне до 6-8 часа.

Значи е възможно жена да роди в друга част на България, а стволовите клетки да бъдат събрани?

Да, ние имаме подписани договори с почти всички болници в страната и събирането е осъществимо.

http://jenite.bg