Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Кольо Парамов: Фалирали бизнесмени работят за държавна криза

Кольо Парамов е роден е през 1954 г. Завършва икономическа география в СУ и МИО във ВИИ „Карл Маркс“. Бивш зам.-директор е на „Горубсо“ в Златоград и депутат от 36-ото Народно събрание. Бивш главен ревизор в БНБ. За кратко съветник на експремиера Бойко Борисов. В момента е финансов консултант.

– Г-н Парамов, какво ви кара да вярвате, че има сценарий, според който служебното правителство ще работи до октомври?

– Общата ситуация тепърва ще се утежнява и на предстоящите избори няма да бъде възможно да бъде съставено правителство. Работи се усилено в тази насока, за да може да се анулира шансът да се сформира кабинет и така автоматично да се стигне до нови парламентарни избори. Така че моите очаквания са в тази насока. Има информации за дестабилизация на обстановката и прокарване на различни идеи по конституиране на новите формации, в които ще участват протестиращи, за да се явят на тези избори. На изборите на преден план ще излязат 1 млн гласа, които няма да бъдат предсказуеми и прогнозируеми. Нито медии, нито социолози ще могат да кажат как предизборната пропаганда ще се отрази и кои везни ще се наклонят от онези 1 млн. гласа, които улицата ще формира. Някои от протестиращите вече се насочват към някои формации за участие на изборите, но част от формациите ще са чисто нови. Тъй като досега в математически план винаги е било ясно как ще се те, за пръв път от 23 години прогнозите са твърде неясни и неточни. Още повече че не се знае кой с какви пари ще участва на пазара на изборите и оттам какви пари ще лансира на везните в едно или друго отношение.

– Протестиращите могат ли да бъдат използвани и от кого?

– Те не могат да не бъдат използвани, защото те нито имат достатъчно информация, нито опита, нито познават изборния майсторлък, за да влязат бързо в схема, която да защити техния интерес. Така, както лидерите от улица бяха вдигнати на протест от мощни сили, които имат свободни пари и са ангажирани в тази посока. Чрез задкулисното си влияние те използваха момента и успешно прокараха свои искания под маската на протестите срещу монополите и борба с несправедливостта. Но още не може да се говори с имена на хора или пък групировки, те тепърва трябва да бъдат изяснявани.

– Кой има интерес от трудно съставяне на правителство?

– Имат интерес хора, които до 4-5 месеца няма да могат да управляват огромни капитали, които са на кредитна база и които по един или друг начин твърде много заборчляха и твърде неумело използват кредитната си нестабилност. Те имат интерес да вкарат страната в междинна криза – било то финансово-стопанска, банкова или някаква друга, която от своя страна да предизвика вторични процеси. Над 90 процента от хората едва свързват двата края и подобен развой би им се отразил много зле. Имаме пословична бедност и ние говорим за това от години – още от 2006-а. Ние сме заинтересовани на всяка цена сега да запазим валутния борд, за да запазим и финансово, и пазарно равновесие, и стабилитет. Но в действителност бяха допуснати груби грешки – особено при тройната коалиция, които в момента берем.

– Кои „заборчлели“ бизнесмени визирате?

– Това са хора, които дължат много пари, вкарани незнайно къде по най-различни неефективни проекти и сега не могат да излязат на хоризонта в нормален план. Иво Прокопиев е един от тях, има и много други. Той неслучайно тръгна на Изток, за да може в определена степен да ограничи влиянието върху себе си на тези, на които има да дава пари. С новия си пристан Иво Прокопиев успя да баламоса доста хора в страната и да прокара твърде негативни за самата държава ефекти на управление. Достатъчно е да проследите схемите му в зелената енергия, както и в други проекти.

– Президентът каква роля играе в този момент?

– В момента не може да се твърди с пълна яснота. Президентът има ясно очертани ангажименти, свързани с това да спазва конституцията, и смятам, че той няма да се отклони толкова много от тях. Но може да се предполага всичко. Смятам, че със стартирането на кампанията ще се избистрят някои неща. От една страна, престъпните групи, които работиха на територията на страната, сигурно ще се обединят в една гонка. От друга страна пък, част от олигархията и тези естествени спътници на търговията с наркотици и на цигари ще бъдат обединени в друг план. Тези разнопосочни интереси на престъпните групи чрез определи моделирани процеси ще ангажират коренно различна кампания, която няма да е в интерес на държавата, а в интерес на тези прослойки и оттам в интерес на блокирането на страната. Затова час по-скоро държавата трябва да ги извади на светло и много безкомпромисно да се отнесе към всички тези процеси. Защото говорим за демокрация, а се получава някаква псевдодемокрация.

– Предричате криза резултат на сценарий, защо тогава държавният глава не се противопостави ако това е така?

– Той е изчерпал инструментариума си, той не може да направи абсолютно нищо, след като е назначил служебното правителство. В него има достатъчно мъдри и интелигентни хора и аз се надявам, че те няма да направят резки отклонения в своята дейност. Те не трябва обаче да смятат, че ще управляват само 2 месеца, а трябва да подходят твърде последователно и твърде комплексно, за да видят почти всички проблеми и да влязат по-навътре в нещата. Да не се ограничават от очакването, че ще работят само 50-60 дни, ще организират избори и ще си отидат. След изборите, ако приемем, че 5-6 групи вкарат по 10-12 депутати в парламента заедно със старите политически формации и се направят опити за сключване на коалиции, които могат да не бъдат приети от всички, включително и от улицата, при всички положения трябва да се разместят някакви пластове. Държавният глава не може да направи нищо. Конституцията е твърде неблагоприятна за нас в момента и трябва много работа в уточняване на нов тип конституция.

– По думите ви от ситуацията сега могат да се възползват определи прослойки – това ли са хората, които споменавате, че са се възползвали от протестите?

– Точно така! Точно този извод трябва да се направи. Защото организираната престъпност цели да има слаба държава, да бъде ликвидирана дисциплината и всички онези последствия, които регламентират закона. Ние сме длъжни да направим този извод.

– Как предричаната от вас криза може да се отрази на средностатистическия българин?

– Много тревожно и тежко, защото оборотните пари са малко, доходната политика е сгрешена, потреблението рязко спада, свежи пари не можем да вземем отникъде освен от туризма, защото стопанството отдавна е разбито. Селското ни стопанство е на някакви дотации, но то няма добре развита средна класа. Но това е резултат от грубите грешки на Иван Костов, който разпусна абсолютно всичко и сега има хора с по 400-500 хиляди декара земя, което е парадокс в Европа. А служебният кабинет не може да се справи с това – министрите трябва да се заемат с погасяването на отделни пожари.
вестник Телеграф