Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Моника Панайотова пита Еврокомисията за уволнението на Калин Каменов

С какви механизми Европейската комисия ще гарантира, че уволнението на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов няма да компрометира процеса на деинституционализацията в България. Този въпрос отправи към Европейската комисия българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова. Въпросът е изпратен и до европейските комисарите, които имат отношение към процеса на деинституционализация на грижите за деца в България – комисаря по регионална политика Йоханес Хан, комисаря по заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор и комисаря по селско стопанство и развитие на селските райони Дачиан Чолош.

„На 31 юли 2013 г. бе освободен от длъжност председателят на Държавната агенция за закрила на детето в България, без да бъдат представени обективни аргументи за взетото решение. Процесът на деинституционализация е прецедент на европейско ниво за успешна синергия между различни оперативни програми, приоритетни оси и източници на финансиране. Реформата на грижите за деца, по която бяха постигнати значителни резултати от 2010 г. насам, навлиза в решителен етап.

В контекста на тази реформа ролята на председателя на Агенцията като координатор на процеса е от изключителна важност, включително и по отношение на успешната реализация на изпълняваните проекти с европейско финансиране. С какви механизми ЕК ще гарантира, че подобно освобождаване от длъжност на такъв ключов етап от реформата, няма да компрометира стартиралия процес и да създаде реални рискове за децата и младежите, живеещи в институциите?“, се посочва във въпроса на Моника Панайотова до ЕК. Тя пита еврокомисарите съществува ли потенциален риск от забавяне на усвояването на европейските средства за постигане на целите на деинституционализацията.

24chasa.bg