Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Обама оприличи Путин на „отегчено дете в класна стая“

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че руският му колега Владимир Путин понякога прилича на „отегчено дете в дъното на класната стая“, предаде Ройтерс. На пресконференция в Белия дом Обама настоя, че личните му отношения с Путин не са лоши, въпреки че отмени планираната за началото на септември среща между тях в Москва. „Знам, че журналистите обръщат голямо внимание на това как се държат политиците, а Путин има вид като на отегчено дете в дъното на класната стая. Но истината е, че понякога разговорите ни са много продуктивни“, призна Обама.

Той каза, че САЩ ще трябва да направят пауза и да преоценят отношенията с Русия. Обама допълни, че даването на временно убежище на Едуард Сноудън не е била единствената причина да отмени срещата си с Путин и че случаят с него е само един от епизодите от поредицата растящи противоречия, наблюдавани през последните месеци. Сред останалите Обама назова Сирия и човешките права в Русия. „Сега най-вероятно е правилно да направим пауза и да преценим накъде се готви да тръгне Русия“, каза той. Президентът изключи обаче възможността от бойкот на олимпийските игри в Сочи, каквито призиви се чуват в САЩ.

Обама смята, че терористичната мрежа Ал Каида е сломена, но регионалните й клетки продължават да представляват сериозна заплаха. Президентът подчерта, че терористите имат възможност да се добират до посолства и компании на САЩ и други държави и са в състояние да дестабилизират обстановката в страните, чиято сигурност е слаба, предаде Франс прес.

Обама предупреди, че регионалните групировки като Ал Каида на Арабския полуостров са в състояние да организират атентати например с камиони с експлозиви и да убиват хора. Опасността от подобни нападения накара САЩ да затвори временно 19 дипломатически мисии в Близкия изток и Северна Африка миналата седмица.

Обама обеща по-голяма прозрачност при реализирането на програмите за електронно следене, чието разкриване от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън предизвика негативни реакции по целия свят. Той обеща за целта да поиска от Конгреса да внесе промени в Закона за патриотизма и да се засили контролът върху програмите, за да се постигне по-добър баланс между гарантирането на безопасността на американците и опазването на личната им неприкосновеност.
dnes.bg