Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

В Украйна има около 10 хил. руски войници, твърдят от Киев

Кризата в Източна Украйна се задълбочава – воюващите страни продължават да нарушават примирието и да се обстрелват взаимно. Говорител на външното министерство в Киев обвини Русия, че е изпратила пет колони от камиони с тежко военно оборудване за сепаратистите в Донбас. Москва отрече тези обвинения. Украйна обвини Русия, че е изпратила военна подкрепа за проруските сепаратисти в източната част на страната. Киев обяви, че пет колони от камиони с тежко военно оборудване са преминали през украинска територия вчера, съобщава Ройтерс. Руската страна продължава да предоставя тежко въоръжение на терористичните организации в Донецк и Луганск, обяви говорител на външното министерство на Украйна. Той поясни, че общо 85 камиона са били засечени в пет колони, които са навлезли от Русия на украинска територия през ГКПП Изварино в понеделник. Около шест от военните автомобили са транспортирали тежка бойна техника, а останалите бойци и муниции.

На украинска територия има до 10 000 руски войници, без да се броят проруските сепаратистки бойци, заяви военен говорител в Киев, цитиран от ДПА и Ройтерс. Между 15 и 25 хиляди (сепаратистки) бойци и между 5 и 10 хиляди руски войници се намират на територии, контролирани от екстремистите, заяви говорителят Владислав Селезньов, цитиран от местни медии. Той добави, че няма да съобщава точни числа от съображения за сигурност.

Русия редовно отхвърля обвиненията, че е пратила войски в Украйна. В боевете между украинските сили и проруските сепаратисти са загинали над 4000 души от април. Местните власти в Донецк съобщиха, че през последното денонощие при артилерийски обстрел са загинали най-малко петима цивилни, а 16 са ранени. Двама са убити, а осем – ранени, когато снаряд е улучил автобус. Украинските власти съобщиха за един убит войник и петима ранени при боеве в последните 24 часа.

Същевременно опълченците от самопровъзгласилата се Донецка народна република поискаха провеждане на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и разглеждане на въпроса за изпращане на сини каски с участието на представители на Русия в Източна Украйна, съобщават руски медии. Те искат мироопазващи сили с „цел контролиране изпълнението на постигнатите по-рано договорености и разрешаване на хуманитарната и социална ситуация. Сепаратистите подчертават, че това решение е във връзка с взетите от Киев мерки за пълна блокада на отцепилите се райони в Източна Украйна.

 ekipnews.bg