Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Просветният министър направи скандално изказване за Михаил Ломоносов

Потресаващо видео от открит урок на образователния министър Тодор Танев в училище във Враца се появи в интернет и бързо бе премахнато. „Ломоносов не е направил нищо, Асен Златаров и той не е нищо особено, а само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм“, обяснява на дванадесетокласници министърът при посещение в СОУ „Хр. Ботев“ във Враца. Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, „за да се фука“, открива министърът „истината“ за световните светила в химията, цитиран от „Дума“.

„На Фредерик му се е отворило по политически причини, защото е бил в Съпротивата като в „Ало-ало“, каза Танев за нобелиста от 1935 г. Жолио-Кюри. Министърът еднозначно отрежда на децата бъдеще в чужбина и ги съветва да учат английски, но и български, за да не им липсва родината като се пръснат в чужбина. Министър Танев е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Завършил е социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е един от създателите и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“ (от 1993 до 2000 г.) в Алма матер. Ръководител е на катедра „Публична администрация“ в СУ. Преподава още в НБУ и Американския университет в България. Видеото от посещението на министъра във врачанското училище беше премахнато броени часове, след като набра скорост в YouTube. Клипът е дело на фоторепортера на БТА Люба Филипова.

Редакцията на www.barometar.net публикува кратка справка за приноса в световната наука на Михаил Ломоносов. Ако това за министър Танев е „нищо особено“, интересно какъв е неговият принос? И въобще има ли такъв, за да се изказва по този скандален и недопустим начин, за един от признатите световни учени.

Михаил Василиевич Ломоносов е руски учен, енциклопедист и писател, представител на класицизма. Той е професор по химия (1745) в Петербургската академия на науките, Шведската академия на науките (1760), почетен член на Болонската академия на науките (1746). Открива закона за запазване на масата при химични реакции, постулира закона за запазване на енергията (1748) и развива оригинални схващания за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината.

Работи в областта на рудното дело, геологията, металургията, астрофизиката, метеорологията, изучава цветовете, преоткрива производството на много видове стъкло за мозайка, конструира метеорологични и оптични уреди.

Занимава се с астрономия и пръв установява атмосфера на планетата Венера (1761). Изследва атмосферното електричество и го обяснява с конвекцията на въздушните маси (1753). При изследване на химични явления за първи път използва представи и методи на физиката и математиката, с което поставя основите на физикохимията.

Ломоносов играе голяма роля за развитието на научната мисъл, за свързването на теорията с практиката и издигането на руската народностна култура. Езиковата му реформа дава тласък за развитието на общонационалния латински език. Ломоносов поставя началото на научното изучаване на руския език. По негова инициатива е основан Московският университет през 1775 г.
blitz.bg

barometar.net