Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Откриха обновена зала в Археологическия музей на Варна

Обновената експозиция на най-голямата зала в Археологическия музей бе открита днес от проф. д-р Валентин Плетньов, директор на  музея, и кмета на Варна Иван Портних. Специални каменни поставки и подходящо осветление вече представят пред посетителите експонати, свързани с архитектурата, строителството, големите обществени сгради и развитието на некрополите на Одесос и района през римската епоха (І-ІІІ в.). „Обновената експозиция е изцяло дело на екипа археолози от отдел „Античност”, пространственото оформление и дизайна са на Константин Угринов, а художествено осветление – на инж. Петър Атанасов“, обяви при проф. Валентин Плетньов. Той благодари на кмета за доброто сътрудничество с общината и работата по обновяване и социализация на културно-историческото наследство.

„Завършваме годината с добра новина за една от най-важните културно-исторически институции във Варна – Археологическия музей – обновената експозиция е част от богатството, изложено тук, с което Варна привлича туристите“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че общината полага усилия за социализация на паметниците на културата във Варна – например превръщането на Малките Римски терми в привлекателен туристически център, ремонта на ул. „Осми ноември“, която стана пешеходна връзка между Големите и Малките терми. Кметът съобщи, че предстои ремонт на ул. „Преслав“ и ул. „Сан Стефано“, които също ще бъдат павирани и ще свършат историческия център с ларгото.

„На финала сме на изработването на регистър на сградите, обявени за паметници на архитектурата. Досега те са били водени в един тефтер, без ясна визия да поддръжката и бъдещето им, което е недопустимо. Заедно със сдружение „Стара Варна“ изготвихме нов списък, който предстои да бъде разгледан от министерството на културата“, каза още кметът.

live.varna.bg