Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът на Варна Иван Портних участва в честванията по повод 1150 години от Покръстването на българите

Portnih-patriarhКметът на община Варна Иван Портних взе участие в тържествата в Плиска, с които бяха отбелязани 1150 години от Покръстването на българския народ. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод честванията се провеждат на територията на Варненската и Великопреславска епархия.

За Божествената Света литургия в Голямата базилика в старопрестолния град пристигнаха патриархът, синодалните митрополити, представители на 13 поместни православни църкви. Сред официалните гости на събитието бяха президентът на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, народни представители, областни управители, кметове, общински съветници, дипломати. Хиляди граждани, дошли от различни краища на страната, присъстваха на тържествената церемония, в рамките на която с най-високите църковни отличия бяха удостоени премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски и Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет.

Тази вечер от 19:00 ч. на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” във Варна ще се състои празничен концерт по повод 1150 години от Покръстването на българския народ. Входът е свободен. Утре в 09:00 часа в Катедрален храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена Света Литургия.

barometar.net