Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Американската армия дава над 350 000 лв. за ремонт на две детски градини във Варна

detska-gradina354Община Варна кандидатства по програмата за хуманитарна помощ на Въоръжените сили на САЩ в Европа с два проекта за ремонт на площадките на две детски градини, посещавани от деца с тежки заболявания. Стойността на проекта е над 355 000 лв. Програма не изисква дофинансиране от страна на бенефициента, т.е. общината.

Според предложението на кмета на Варна Иван Портних, по което дебатираха съветниците от комисията по „Европейски въпроси и международно сътрудничество”, реконструкцията на съоръженията за игра в Оздравителна детска градина № 9 „Ален мак” в квартал „Чайка” ще струва 168 000 лв., а на Логопедична детска градина № 20 „Бриз“ в Морската градина – 187 000 лв. Първата забавачка се посещава от 228 деца, от които около 2/3 са със специални образователни потребности, а във втората всички 125 деца имат хронични заболявания.

„Получихме отговор и вече сме одобрени за проекта. Американците вече идваха на място и се запознаха с двата обекта. Финансирането и строителните дейности са изцяло по тяхна организация. Предвижда се да бъдат подменени тротоарните плочки, да се положат шумоизолиращи панели и да се създадат условия за подходяща игра на открито”, обясниха от администрацията. Различното в този проект е, че ще бъде осигурен по-лесен достъп до детските заведения и ще бъде променен видът на въпросните съоръжения.

Американците са поставили и две условия. Сградите да са общинска или държавна собственост и през следващите 5 години да не променят предназначението си. Второто е община Варна да потвърди, че след ремонта ще поддържа обектите. Програмата за хуманитарна помощ е под егидата на Департамента по отбрана на САЩ и една част от проектите, които се финансират за ремонти и ново строителство на клиники, училища, детски заведения.

dnesplus.bg