Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Предизборните послания на Данаил Папазов – блясък, Пристанище Варна, инвестиции

Danail-Papazov555Както е известно и на начинаещите пиари, кандидатът, когото се опитат да имплантират с положителен знак в съзнанието на избирателя трябва да вдъхва доверие, да проявява съпричастност към проблемите на гражданите и да отправя послания към тях. У нас политиците ни масово страдат от логорея и тотално са омръзнали на широката публика, но за зла участ на гражданите в България постоянно има избори и политическата логорея ги облъчва от плакати, брошури, медии, предизборни прояви. Да видим какви са посланията на основните кандидати за кмет на Варна.

Започваме с Данаил Папазов, бивш директор на Пристанище Варна, бивш министър на транспорта, който даде доста интервюта, в които отправи основните си послания /ключови фрази/, на базата на които ще гради кампанията си. Папазов е сериозен мъж, излъчва авторитет, умее да работи в екип, може и да се ядоса, когато неподготвен събеседник се изказва по любимите му теми – пристанище Варна и транспорт. Личи си, че пиарите му са поработили върху визията му, говори уверено и познава материята на проблемите, които дискутира. Папазов излъчва и самочувствие, изтъква успехите си като шеф на пристанище Варна и министър, а основната му теза е, че се явява на тези избори като експерт, необвързан с партийни централи. На местните избори през 2011 г. това не бе така, но Папазов определи предложението на ГЕРБ тогава, като „не много сериозно.“

Ето основните послания на Данаил Папазов:

„Варна загуби блясъка си…. амбицията ми е да върна блясъка на общината.“ Хубаво изречение, ефектно, но за какъв блясък говорим? И преди 10 ноември 1989 г. Варна беше средно голям комунистически град, със сиви блокове, липса на градско планиране и задоволително ниво на инфраструктурата. Папазов е прав, че за 25 години Варна не е това, което беше и се превърна в посткомунистически град с очукани тротоари, разбити улици, липса на осветление /едва в последните две години има напредък в реновирането на инфраструктурата на града/. Ако бившият пристанищен шеф иска да направи от Варна бляскав Лас Вегас – добре, но в случая думата „блясък“ не кореспондира с реалната ситуация в града.

Ключова фраза на кандидата: „Брегът на Варна е изключително красив, връзката с двете езера Варненското и Белославското дава възможност за близо 30-километрова брегова линия, където може да се развие сериозна индустрия..“ Хубаво звучи, но Папазов не казва откъде ще дойдат парите за тази индустрия. Вече 25 години във Варна няма сериозни чуждестранни и родни инвестиции /освен молове/, няма построено едно предприятие, в града не се произвежда нищо /освен бойлери/ и как изведнъж ще запълним 30-километрова брегова линия? Откъде ще дойдат инвестиции при положение, че за първите 6 месеца ръстът на чуждестранните инвестиции у нас е едва 1.9 %?

Друго ключово послание на Папазов: „Бюрокрацията и корупцията във варненската община са изключителни. Това не е пряко обвинение към всички служители в общината.“ Е, към кого е обвинение тогава? Когато се отправят обвинения в корупция не е зле да се приложат доказателства към тях. Така подхвърлени в пространството няма да имат ефект и заприличват на кьорфишеците на Яне Янев е на разговори дочути в кафенетата.

varna_pristanishteСледваща ключова фраза: „Смятам че около пристанището, на което бях 12 години директор, може да се възроди идеята за една нова Варна….Този проект / за Интермодалния терминал/ е от изключителна важност за града. Четири пъти се захващах с него…“ Съгласни сме, че през годините Данаил Папазов направи много за Пристанище Варна, работи за реализирането на проекта за Интермодален терминал…но терминала го няма. Няма и инвеститори, въпреки че Папазов смята, че има огромен интерес към пристанище Варна от Ротердам, Антверпен, Хамбург. Истината е, че пристанище Варна изостана на светлинни години от пристанищата в Солун и Констанца, а вече и от Бургас и за това вината не е на Данаил Папазов, а на правителствата през последните 25 години, които не направиха нищо, за да бъде конкурентноспособно Пристанище Варна. Ако той има идеи как да възроди Варна чрез пристанището – добре, въпросът е откъде ще намери пари?

По тази причина не сме съгласни със следващото послание на кандидата: „Варна никога не е зависела от централната власт и от правителството.“ За съжаление, това е далеч от реалността, защото Варна, както и другите градове в България винаги са зависели от централната власт. Достатъчно е да видим разбитата магистрала „Хемус“ и новите „Струма“ и „Тракия“, да се разходим в София, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Какво развитие да очаква Варна, когато няма магистрала, когато туристите предпочитат Южното Черноморие, за логистика и бизнес да не говорим?!

Друга ключова фраза: „Ремонтите във Варна се правят прибързано и кампанийно…“ Тук бившият министър има право – ремонтът на Ларгото не беше направен като хората, /наложи се да се пренареждат паветата/, има тротоари на вълнички, появиха се пукнатини по реновираните булеварди. Контролът на община Варна не бе на ниво, фирмите-изпълнителки не свършиха качествено работата си – ремонтите можеха да бъдат направени много по добре, за това спор няма.

Ключово послание на Папазов: „Не може при тези традиции в образованието, Варна да не срещне бизнеса с науката и да даде иновации, нови решения…“ Тук кандидатът има право – бизнесът във Варна, който не в цветущо здраве не прави достатъчно, за да привлича младите в редиците си. Хиляди висшисти завършват образованието си и остават без работа, бизнесът им предлага ниски заплати и те отиват в чужбина или работят нискоквалифицирана работа. Много малко варненски мениджъри са на „ти“ с иновациите, имаме един бизнес-инкубатор, който досега не е „родил“ иновация или научно откритие.

Следващо послание: „Деля хората на можещи и неможещи..“ Личи си, че това е лично послание на Папазов, изковано в работата му като мениджър през годините. Бившият пристанищен шеф е известен с умението си да ръководи екип, доказват го и резултатите в работата му.

Изводът от началото на предизборната кампания на Данаил Папазов е, че той бе представен много добре в местни и национални медии. Канидидатът за кмет на Варна успя да запознае аудиторията с основните си послания, но можеше да не ги казва наведнъж в едно интервю. При толкова медийни изяви Папазов можеше да разпръсне ключовите си фрази, за да имат по-голям ефект, но като цяло представянето му беше на ниво. През 2010 г. той казва, че след 10 години си представя Варна като „уважаван и предпочитан европейски град, запазил своите характерни особености, но доближавайки се до градове, като Генуа и Барселона…“ Пет години по-късно можем да кажем, че Варна не се е доближила много до тези градове, но при добро управление има шанс.

barometar.net