Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Ислямска държава се страхуват само от Израел, твърди германски журналист

Isliamska-durjavaИзраел е единствената страна в света, от която ДАЕШ („Ислямска държава“) се страхуват, твърди западен журналист, който е успял да посети контролирани от групировката територии и е оцелял. Юрген Тоденхофер е прекарал 10 дни в така наречената “Ислямска държава” миналата година и след това е публикувал своите впечатления в книга. В интервю за Jewish News германският журналист е отбелязал, че Израел не е включен в плановете на ДАЕШ в „първия етап” от колонизирането на Близкия изток. „Израел е единствената страна, от която ДАЕШ се страхуват – те ми казаха, че израелската армия е твърде силна за тях”, разкрива той.

Те смятат, че могат да победят сухопътните войски на Великобритания и САЩ, тъй като те нямали опит при водене на партизанска война в градски условия или с терористични стратегии, добави той. Но те знаят, че израелците са много корави щом стане въпрос за водене на борба срещу партизани или терористи, продължава Тоденхофер, пояснявайки, че според ДАЕШ израелската армия е „реална опасност”. ДАЕШ на няколко пъти заплашиха Израел и еврейския народ в своите пропагандни видеоматериали. През октомври 2015 година групировката заплаши, че „нито един евреин” няма да остане в Йерусалим и се закани да се отърве от „заболяването” юдаизъм по света.

Въпреки че се смята, че свързани с ДАЕШ групировки действат в Газа, до момента не са извършвани терористични атаки в Израел или окупираните палестински територии от организацията. Юрген Тоденхофер описва „Ал Кайда” като „фъстъци” в сравнение с ДАEШ.

news.bg