Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бизнесмен, близък до ДПС строи в Морската градина на Варна

stroitelna-morskataВ Морската градина на Варна за пореден път се извършват строителни дейности, в имот на „Зърнени храни – Силистра“. Фирмата е собственост на бизнесмена Стефан Иванов, който е считан за близък до ДПС /според източници на вестник „Труд“/. Под прикритието на заграждения се излива бетон за конструкцията на нова сграда. Считаме, че това е поредната стъпка към разграбването на Морската градина – символа на Варна, както и посегателство към установения правов ред, пишат от гражданската организация „Варна диша“.

Инвеститорът се опитва да замаскира това свое деяние под претекст, че прави ремонт. Длъжни сме да уточним, че ремонт може да се извършва само на съществуваща сграда, а такава отдавна няма. Освен това, имотът няма одобряван план за застрояване, нито има изработена план-извадка с предвидено застрояване. Това е така, понеже той попада в устройствена зона „градски паркове и градини за широко обществено ползване“, обясняват от сдружението „Варна диша“.

НПО-то пита, защо след като през 2014 година Варненският административен съд потвърждава заповед на РО „НСК“, че пристрояване и ремонт не може да има, тъй като сградата няма градоустройствен статут e издадена нова заповед за строителство.

Припомняме, че в началото на 2015 г. строителните дейности на същия обект в Приморски парк бяха спрени от община Варна. Тогава от сдружение „Варна диша“ организираха протест срещу строежа и обясниха, че става дума за старо публично-частно партньорство от времето на бившия кмет Кирил Йорданов. Фирма „Зърнени храни – Силистра“ са построили детска градина за нуждите на Община Варна, а в замяна са получили въпросния терен до Делфинариума, където сега строят“ – съобщи тогава председателят на „Варна диша“ Свилена Панайотова.

През февруари 2015 г., собственикът на имота и на „Зърнени храни“- Силистра, Стефан Иванов заявява пред Дарик: „Нямам намерение да строя хотел или висока сграда, а само да изпълня това, което е записано в договора – ремонт на рушащата се вила. Чувствам се омерзен от медийния и обществен шум и прецакан, тъй като инвестирах 1 400 000 лв. в надстрояването на детска градина „Ален мак“ в „Чайка“ и изграждането на басейн и физкултурен салон, а срещу това получих тази стара вила. Щом толкова се притесняват всички природозащитници, нека бъде обявен търгът за нищожен. Да се разберем с общината да получа градината и да предоставя обратно къщата“.

barometar.net