Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Траурни агенти във Варна наемат псевдосвещеници за опелата на покойниците

mitropolit-ioanФирми, занимаващи се с погребална дейност във Варна наемат свещеници без духовен сан да опяват покойниците. За това алармира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан при гласуването на новата общинска Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, предаде репортер на Moreto.net.

Според владиката регулирането на тази дейност е наложително, за да се премахнат подобни порочни практики. Според него народът няма как да знае, че тези свещеници нямат право да извършват православните християнски ритуали. Освен това траурните агенции си позволявали дори да имат претенции за цените на Светия синод за различните ритуали.

Иначе в новата Наредба е разписано всички траурни фирми във Варна ще трябва да подават до Общината списъци с имената на погребалните си агенти. Те ще са задължени да попълват заявления с подробна информация относно колите, с които се превозват починалите, както и да представят документи за собственост или наем на имотите си. Фирмите трябва да разполагат с помещение за прощаване с покойника и обредна зала или договор за наем на такава. Дружествата трябва да предоставят свидетелство за съдимост на управителя, както и доказателства за налична техника и материали на склад. Ще се изисква също декларация от управителя, че фирмата няма да извършва нерегламентирана търговска или рекламна дейност на територията на гробищните паркове. Друго изискване към траурните агенции, които извършват каменоделски услуги ще е да предоставят свидетелство за придобита минимум втора степен на професионална квалификация по професия „Каменоделец“. Документ за минимум трета степен ще е нужен и за тези, които извършват дейността на организатори на обредно-ритуални дейности. Не на последно място трябва да се предостави и документация за регистрацията на фирмата по Закона за устройство на територията.

Нови фирми ще се вписват в информационния масив на Общината в четиридневен срок след подаване на документи. Комисия в състав, определен от кмета, включваща експерти от общинската администрация и „Обреди“ ЕООД, представител на браншова организация и двама общински съветници ще разглежда и проверява подадените документи. Ако някоя от траурните фирми допусне нарушения ще бъде отписана от информационния масив, гласи още Наредбата.