Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Варненци искат повече паркинги и ремонтирани улици, дразнят ги бездомните кучета

parking33В анкета на www.barometar.net, в която участваха 900 варненци, на въпроса: „Какво искате да се подобри във Варна?“, най-много граждани са гласували „да има повече паркинги за автомобили (26%),  да няма бездомни кучета (22%),  уличната инфраструктура (20%),  да има повече зелени площи, детски и спортни площадки (18%), тротоарите (12%) и  уличното осветление (2%)”.

Резултатите от анкетата подсказват на община Варна, че варненци продължават да имат проблем с паркирането на автомобилите си и градът има належаща нужда от нови паркинги. Но е факт, че когато общината направи платен паркинг срещу сградата на Морска администрация, през лятото и есента той стои празен, защото варненци и гости на града предпочитат да паркират в тясната улица, която води към Морска гара. В Атракционната зона до Морска гара бе изграден паркинг за 400 автомобила, паркингът до общината е отворен за граждани. Кметът Иван Портних обяви, че голяма част от проектите, включени в Инвестиционната програма на общината за новия програмен период предвиждат изграждане на паркинги.

Бездомните кучета продължават да са проблем за Варна, но популацията им намаля и през 2016 г. няма случаи на ухапани варненци. Остава открит проблема с уличните котки, които се размножават с бързи темпове и никой не ограничава популацията им. Време е община Варна да вземе мерки, защото котките са носители на много зарази.

Уличната инфраструктура на морската столица се нуждае от обновление, бяха реновирани ключови булеварди и улици, но наследството което получиха Иван Портних и екипа му е тежко. Варненци помнят огромните кратери, които бяха кръщавани на Кирил Йорданов, но за 13 години бяхме свидетели само на кърпежи с подобие на асфалт. Община Варна трябва да съсредоточи усилия в малките улици, да ги преасфалтира изцяло, както направи с булевардите. За тази цел ще са нужни сериозни средства, които могат да дойдат от местния бюджет, но ще е нужно време. През 2016 г. изцяло бяха ремонтирани 230 детски площадки, което е важна стъпка в програмата на общината да осигури нормални условия за игра на децата. „100 нови спортни площадки ще бъдат изградени през 2017 г. на територията на община Варна.“ – обеща кметът Иван Портних. Голяма част от тротоарите на Варна са в плачевно състояние и това е проблем който не може да бъде решен за година-две. Нужни са огромни средства за решаването му, същото се отнася и за уличното осветление.

barometar.net