Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

23-годишен пакистанец е нападателят в Берлин

berlin-atentatГерманската полиция разследва „вероятно терористично нападение“, след като мъж се вряза с ТИР в коледен базар в сърцето на германската столица Берлин, убивайки 12 души и ранявайки други 48 души, съобщават германските медии. Шофьорът е задържан, който според източници от службите за сигурност е афганистански или пакистански кандидат за убежище. Той е пристигнал в Германия през февруари като бежанец, уточнява ДПА.

Мъжът бил известен полицията за дребни престъпления, но не и за връзки с терористични групировки. Германските политици избягват да определят кръвопролитието като терористична атака, но вътрешният министър Томас де Мезиер коментира пред телевизия ARD, че „налице са много неща, сочещи към такава“. Според в. „Ди Велт“ спецчасти са щурмували хангар на берлинското летище „Темпелхоф“, където те смята, че заподозреният, когото изданието идентифицира като 23-годишен пакистанец, е живял в мигрантски лагер преди нападението.

Той е бил заловен след като напуснал камиона и побягнал към голям парк. Свидетел го е последвал от дистанция, като го е следвал повече от 2 км и е се е обадил на полицията, която бързо го е задържала. Говорителят на полицията предполага, че нападателят може да е искал да „се скрие в тъмното в парка“. Полицията е потвърдила, че в камиона и бил открит пътник, който е поляк. Смята се, че той е шофьорът на камиона, а терористът го е похитил и го е убил.

Полският собственик на камиона е потвърдил, че неговият шофьор е изчезнал и не е можело да се осъществени връзка с него от 16 часа германско време в понеделник. „Ние не знаем какво се е случило с него“, посочил собственикът пред АФП и допълнил: „Той е мой братовчед. Познавам го от дете. Мога да гарантирам за него.“ Камионът е с полска регистрация, а полицията уточни, че се смята, че е бил откраднат в Полша.

news.bg