Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Село Чернево гласува на референдум срещу екогеноцида на „Солвей соди“

solvei-sodi44Пореден местен референдум ще се проведе в село Чернево, община Суворово, Варненска област. Поводът е намерението на „Солвей соди“ да изгради депо за неопасни отпадъци на територия от над 300 декара в района на селото. Неговите жители трябва да отговорят на въпроса дали местните власти трябва да разрешат изграждането на депото, пише desant.net Депо за отпадъци, изграждано от Девен АД, дъщерна фирма на белгийската фирма „Солвей соди“, която е част от групата Solvay, предизвика тази пролет масови ответни протестни действия.

Започната бе подписка, с която ще се внесе подписка в Европейския парламент на основание чл.227 от Договора за функциониране на Европейския съюз и чл 44 от Хартата на основните права на ЕС, във връзка с въздействието на някои проекти върху околната среда, правото на живот в здравословна среда и правото на информация. Solvay е многопрофилна химическа компания, ангажирана с разработването на химически продукти. Седалището й е в Брюксел.

Дъщерното й дружество Девен АД само за миналата година е глобявано няколко пъти за неспазване на предписания и замърсявания на въздуха. Жителите на Чернево не без основания се притесняват, че депото за отпадъци ще замърси и землището на селото. Въпреки че разрешението за депото е за ,,неопасни отпадъци“, в него някак между другото е вмъкнато и изхвърлянето на изгоряло машинно масло и опасния живак!