Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Президентът прави обръщение след обръщение, София не се вдига на голям протест. Властта на Борисов и Пеевски не пада

Президентът прави обръщение след обръщение, София не се вдига на голям протест. „Великото народно събрание“ събра сутринта според „Епицентър“ 3-4 хиляди. Вечерта бяха много повече – но не повече от 15 000, най-големият протест досега. Андрей Райчев е прав – при 200 000 има „кадифена революция“ и оставка веднага, при 5-10-15 000 сблъсъци с полицията.

София обаче, за разлика от Минск, не се вдига на протест от 200 000. Не че Лукашенко подаде оставка след няколкото мегапротеста. Борисов ще я подаде и при 50 000.

Президентът и БСП обаче не могат да го организират. Причината е в пачките, но не от шкафчето на Борисов – властта наля милиарди в София, софиянци получават най-високите заплати в страната и не се вдигат на протест – нито срещу пачките на Борисов, нито за още пачки за тях.

БСП не успява да организира протестиращи от страната – на митинга-протест „Бузлуджа в София“ бяха не повече от 4000. Десницата също не успява да вдигне софиянци.

Така остават синдикатите – те могат да докарат в София 30 000 протестиращи и заедно с БСП, извънпарламентарната опозиция и военните от резерва на президента да организират протест от 50 000, който да свали властта.

Лидерите на синдикатите обаче отказаха да участват в политически протести. Президентът и БСП трябва да мобилизират на макс ресурса си от цялата страна, за да направят голям протест.

Иначе властта на Борисов и Пеевски няма да падне. Протест от няколко хиляди не може да я помете.

Знакова е лоялността на полицаите, които не се отзовават на призивите да се присъединят към протеста.

Ако полицаите бяха усетили, че властта на Пеевски и Борисов се клати, нямаше да са толкова мотивирани на 2 септември и да търпят да ги замерват с яйца, домати, столове, пейки, бомбички.

Сега няма провокатори сред полицаите като през февруари 2013г., когато скочиха с палки срещу рехаво шествие по нареждане на Шефа, за да провокират оставка на Борисов.

Президентът напразно се обръща към полицаите – те не са лоялни към него, а на властта – на Пеевски и Борисов.

Вместо да се обръща към полицаите, президентът да призове, ако иска и с два вдигнати юмрука, софиянци да се вдигнат на протест и да свалят Борисов.

Засега обаче не успява да ги мотивира с обръщенията си през няколко дни. Остава само едно – да подаде оставка, която Доган му поиска, и да поведе Народа, софиянци, цялата страна.

Защо не го прави – не е само заради втория мандат, а защото не е сигурно, че софиянци ще тръгнат след него. Президентът е наясно с пачките от шкафчето, но знае и за другите пачки – Борисов и Пеевски държат София с милиарди.

Рекетираните бизнесмени и възмутените от корупцията софиянци явно са недостатъчни, за да свалят Мафията – повечето получават кеш от бизнеса с Мафията. Затова президенът не успява да ги изкара на протест с обръщение след обръщение и „Мутри, вън!“.

Както казват знакови фигури от Сарая и „Берлин“ на областни лидери на Движението – „Всичко е бизнес!“. Президентът не може да свали от власт дори Борисов, какво остава за „партията“ на Бизнеса.

Ако продължава с обръщенията към народа, президентът ще загуби битката. Ако се опита да го поведе – пак ще загуби, но поне ще е като генерал-войн.

bgsniper.com