Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Лена Бориславова е лобирала за хазартния бранш

„Те имат спонсори – хазартни посредници, които им дават пари за кампании. Телевизиите ще ги бият по цял ден или няма да ги канят, както не канят мен. Лена Бориславова ми е написала това съобщение публично.“

Това е изказване в парламента на независимия депутат Радостин Василев, който напусна „Продължаваме промяната“ през 2022 година. Думите му са от 29 март тази година по повод изслушването на ръководството на СЕМ заради рекламите на хазарт.

Месец преди това „Възраждане“ внесе законопроект за забраната им, но беше отхвърлен от мнозинството. Това в крайна сметка се случи в последните дни на 49-ото народно събрание по предложение на ГЕРБ и ДПС. Двете партии имат твърд електорат, който не се влияе от медийни кампании и дори расте заради положителния обществен отзвук от промените.

Освен „Възраждане“ обаче „Продължаваме промяната“ също имат такъв законопроект от 2022 г. Тогава се отказаха да го внесат в парламента. Според депутати това се е случило след „преговори“ с хазартни босове и големи медии. Събитията се случват, когато ИТН напусна четворната коалиция и беше ясно, че предстоят избори.

Повече светлина по въпроса хвърли Радостин Василев, но думите му остават само в стенограмата на Народното събрание. Ето изказването му: „В 48-ото народно събрание аз и няколко колеги от „Продължаваме промяната“ изготвяхме законопроект за пълна забрана на рекламата на хазарт по националните медии. Пазя цялата кореспонденция, свързана с него. Кирил Петков и Лена Бориславова забраниха да бъде внесен в парламента. В 49-ото народно събрание имаше същата инициатива на „Демократична България“. Текстовете бяха готови, но Лена Бориславова написа следното съобщение: „Колеги, преди да вземем окончателно решение за входиране на подобен законопроект, нека сме сигурни дали ще има кабинет, или не. Отразяването ни по медиите може сериозно да пострада в предизборната кампания. Не ме разбирайте погрешно, не съм фен на хазарта, но има реалности, с които трябва да се съобразим“. А след това Василев заявява от трибуната, че „Продължаваме промяната“ са свързани с посредници на хазартни босове. Думите му остават без последствия. „Промяната“ и „Демократична България“ не опровергават, пише „Филтърнюз“.

Забраната за хазарт по медиите става факт по инициатива на ГЕРБ и ДПС, а всички останали ги подкрепиха тихо, особено ПП-ДБ. Според колегите им от другите парламентарни групи – за да не дразнят хазартните босове и медиите, на които разчитат по време на кампанията.

Всъщност заиграването с хазартния бранш започна още през декември 2023 година, когато се приемаше бюджетът. Тогава по предложение на Асен Василев се промени изчисляването на таксите, които се дължат. Оттогава операторите плащат 20% от разликата между получените залози и изплатените печалби, а не 15% от стойността на залозите. Това удари босовете с три пъти повече такси. Според депутати от различни групи, тогава още на власт, ПП-ДБ са поели ангажименти пред бранша да няма повече рестрикции за тях.