Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Мари Робес издаде роман с кауза

Мари Робес е автор на две книги за интериорен дизайн и декорация, издадени в Германия и Китай. Нейният дебютен роман „Море от мечти“ е книга с кауза – тя мечтае младите хора да се влюбят в родината си и да не я напускат. Мари Робес е псевдоним, образуван от букви от личното име на авторката и съдържа част от името на нейния любим герой.

Цитати от романа

Пътят бе притихнал в очакване на залеза. Виеше се успоредно на брега между поля и високи треви, хълмове и изоставени складове. Минаваше през Балчик, Каварна и Българево, докато стигнеше удивителната панорама на Калиакра – полуостров, вдаден два километра навътре в морето, с отвесни скали в червеникав оттенък, които се извисяваха седемдесет метра над водата, облени в пурпурни ивици от залязващото слънце.

В България не е лесно. Но дори само Родопите да имахме, пак бих останал. Такова е сърцето ми. Тук иска да бие.

Том Бранд се взираше в компютър последен модел Епъл. Светлина от настолна лампа, поставена на стара дъбова маса, падаше върху десктопа, потрепваше на повърхността и се разпиляваше на златни прашинки. Но сиянието ѝ бледнееше пред това на снимките, менящи се на екрана. Седемте рилски езера. Плажът Ропотамо. Пътят на звездите в Странджа. Бекови скали в Родопите.

Не ми трябват плоскоекранни телевизори. Нито екскурзии до Гърция и изкуствени дубайски острови. Но искам справедливи битки. Хуманност. Свобода. А реалността става все по-несвободна. Не стига за размаха на крилете ми.

Велека се стигаше по пътя Ахтопол – Синеморец. По отбивка така скрита между дървета, че човек не можеше да не я подмине, ако идва за първи път. Табела липсваше. Том зави вляво по черен път, който криволичеше между брястове и ясени , цъфнали ружи и магарешки бодили. Колата заподскача като ледче в шейкър.

Не ни трябва консуматорство, а смисъл.

С излизането от колата усети омаен, ленив въздух. В мастиленото небе сякаш кръжаха невидими листове със стихове. Над скалите се стелеше аромат на лагерен огън, витаеше любима мелодия. В сумрака просветна светулка.

Не е нужно да вървим до Сантяго. Най-важният път никога не е далеч. Просто не дръзваме.

Беше тиха лятна вечер в българско село. Песен на щурчета милваше сънливата уличка. Светлина от прашна крайпътна лампа проникваше слабо в съседно дворче. Въпреки тъмнината Стела остана с впечатление за малка градинка с избуяли зеленчуци. Ако беше ден, щеше да види лехи с розови домати пред схлупена къща със стар прозорец, по който се нижеха саксии с нацъфтяла върбинка.

Отново го усещаше. Разговорите на хората звъняха в нощта. Около нея летяха думи на език, богат, многопластов и жив, напоени с магически акорди. Носеха древен духовен код, композиран от небесна филхармония и благословен от Бог като българската земя.

Стела трудно намираше думи. Прекара пръсти през косата си и отвърна на погледа му.

  • Сякаш се влюбвам в… цяла държава.
  • barometar.net