Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Почина създателят на кръга „Монтерей“ Любен Гоцев

На 90-годишна възраст снощи в дома си е починал о.р. ген. Любен Гоцев – дипломат, високопоставен политик преди и след промените от 1989 г. и шеф в бившата Държавна сигурност. Информацията беше съобщена пред няколко медии от Виктор Вълков, бивш външен министър и негов близък приятел.

Гоцев е смятан за една от най-влиятелните фигури на прехода, макар оценките за него да не са еднозначни.

Той е роден на 3 март 1930 г. в София. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). Според официалната биографична справка в периода от 1974 г. до 1982 г. е зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност (външното разузнаване), тръгвайки от щатен сътрудник от 1961 г. в същото управление на ДС. След това преминава на работа в Министерството на външните работи, като е зам.-външен министър от 1982 до 1989 г. в първото правителство на Андрей Луканов, а във второто – от септември до декември 1990 г., е министър на външните работи. От февруари до декември 1992 г. е посланик в Нидерландия, а след това се оттегля от политическия живот.

Генералското движение и „Монтерей“

Дългогодишен член на БКП, а след годините на прехода – на наследилата я БСП. Оглавяваше предизборния щаб на БСП на първите демократични избори за Седмото Велико народно събрание през юни 1990 г. Гоцев е сред основателите на Движението за единство и развитие (наричано „генералско движение“) в БСП през 1997 г., което представляваше дълго време отделен властови център в партията и влияеше върху решенията на ръководството.

Заедно с Виктор Вълков са основатели на т.нар. кръг „Монтерей“ – приятелски кръг, съставен от някогашни служители на Държавна сигурност, МВР и разузнаването, сред които и бившият директор на Софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев, причисляван и към свързвания с възхода на ГЕРБ кръг „Банкя“. Приписва им се митично влияние като „кадровици на прехода“, за което има не една косвена следа.

На традиционните им седмични обяди в ресторанта през годините жълтата преса е снимала хора с разнообразни позиции и занимания, включително един от основателите на силовата групировка СИК – Младен Михалев-Маджо.

През годините Любен Гоцев е повтарял неведнъж, че „Монтерей“ няма нищо общо с политиката в България и че редовните сбирки са, за да се видят и да си говорят за нещата от живота. Един от основните му аргументи винаги е бил, че ако прави конспирации, не би отишъл в центъра на София, а на тайно място.

Според бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев именно кръгът „Монтерей“ е създал и отгледал бившия му съдружник в банката – бизнесмена и депутат от ДПС няколко мандата Делян Пеевски. „Пеевски очевидно е нещо като най-младия син на полка. Очевидно са го харесали и формирали в техния класически еничарски стил… Няма нито един от тези, дошли на власт, да не е минал през одобрението на този център“, заявява Василев през 2016 г. в интервю за проекта „КТБ – какво се случи“ и „Капитал“. Няколко дни по-късно в писмо до избрани медии Пеевски отрече и нарече „смешно“ свързването му с „Монтерей“ : „През 90-те години на българския преход аз съм бил още ученик.“

В началото на новото хилядолетие други представители на някогашните силови групировки – Красимир и Николай Маринови (известни като братята Маргини) бяха арестувани и съдени по обвинение, че са създали и ръководили организирана престъпна група, която е подготвяла убийствата на няколко души, сред които и Любен Гоцев. През 2012 г. двамата бяха окончателно оправдани по това дело, информира dnevnik.bg