Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Напомня на собственици на водовземни съоръжения за подземни води в община Долни чифлик да се регистрират

Министерство на околната среда и водите напомня на собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., че до 27 ноември 2020 г. трябва да регистрират съоръженията, които са разположени в собствения им имот. Регистрацията се извършва в Басейнова дирекция „Черноморски район“ – гр. Варна.
Водовземните съоръжения, които не са регистрирани в този срок не могат да бъдат ползвани. При установяване на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27.11.2020 г. същите ще се ликвидират за сметка на собственика им, който носи и наказателна отговорност.
Редът за регистрация на кладенци за граждани е следният:
Собствениците на водовземни съоръжения – кладенци за задоволяване на собствените потребности на гражданите, разположени в границите на населените места и селищните образувания подават следните документи в БДЧР-Варна:

  1. Заявление (образец) за вписване в регистъра;
  2. Копие на нотариален акт, скица (не е задължително);
  3. Удостоверение за местонахождение на водовземното съоръжение (издадено от главния архитект на община Долни чифлик)

Такса за регистрация на водовземни съоръжения за собствени потребности не се заплаща.

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се ползва за битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Ползването на вода до 10 куб.м. на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безплатно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или данъци. Регистрацията е необходима с цел защита интересите на гражданите при предоставяне права за черпене на вода в района на съответното населено място и ограничаване опасността от пресъхване на кладенците.

Не се изисква пререгистрация на вече регистрираните през 2007 година, водовземни съоръжения за подземни води. При промяна на крайния срок за регистрация, ще бъдете своевременно уведомени.

barometar.net