Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Над 68 мъртви делфини са изплували през лятото

Над 68 са намерените мъртви делфини по плажовете от Бяла до Царево това лято, съобщават от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, цитирани от burgasinfo. От Инспекцията съобщават, че само за август подадените сигнали за мъртви делфини са 30. Труповете, от видовете афала, муткур и обикновен делфин, са намирани във всички крайбрежни общини в териториалния обхват на инспекцията.И трите вида са защитени и са включени в Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс.

От Инспекцията съобщават и за множество сигнали за пострадали птици заради започналата есенна миграция. Поради факта, че не са добре укрепнали, те претърпяват различни злополуки.Общо 26 бедстващи птици са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Там се лекуват 11 бели щъркела, 4 градски лястовици, 3 бързолета, 3 чухала, 2 керкенеза, 2 щиглеца и къдроглав пеликан.

През август са задържани два екземпляра от вида зелена игуана, използвани за атракция и правене на снимки в централна градска част на градовете Китен, Приморско и Созопол. Те са дадени предписания за предоставяне на документи за произход. До изтичане срока на предписанието животните са настанени в спасителния център на Зоологическа градина – София. През юни пък в курортния комплекс в Слънчев бряг е отнета от собственика малка маймуна от вида Зелена морска котка на възраст около 7 месеца, защото стопанинът й я ползвал отново за атракция. Тя е настанена в зоопарка в гр. Кнежа.

През юли в Бургас експерти от РИОСВ, при съвместна проверка с представители на Българска Фондация „Биоразнообразие“, БДЗП и Регионален музей Бургас, иззеха и изложени в Поморие препарирани екземпляри от защитени видове.В заведение за хранене са намерени две мечи кожи, кожа от дива котка, препарирани дива котка, скален орел, бухал, мишелов, забулена сова и нощна чапла. За такива нарушения се налагат глоби от 100 до 5 000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридически лица и еднолични търговци. Законът предвижда отнетите в полза на държавата мъртви екземпляри да бъдат предоставяни на учебни заведения или музеи за попълване на сбирките им.

dir.bg