Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Тойота представи роботи, помагащи на възрастни хора

„Тойота“ представи експериментални роботи, които могат да да вдигат възрастни хора от болничното легло или да им помагат да ходят, съобщи Асошиейтед прес. Компанията планира да продава роботите след 2013 г.Еичи Саито, професор по рехабилитационна медицина, демонстрира устройството в помощ на ходенето. То представлява компютъризирана метална скоба, която се закрепва за парализиран крак. Той показа на журналисти в Токио как скобата сгъва крака в коляното и позволява по-естествена походка и по-леко ставане от стола или изкачване и слизане по стълби. Устройството се задвижва с батерия, която се носи в раница.

Професорът, който е с поразен от детски паралич крак, каза че е изпробвал машините на Тойотa и върху пациенти. Те им помагат да се възстановят по-бързо от инсулт и други заболявания, които ограничават движенията.Тойота демонстрира и интелигентна машина с меки подложки на ръцете, която е предназначена да помага на болничен персонал да вдига неподвижни хора от леглата им. Друго помощно средство, което прилича на скейтборд, е предназначено за възстановяване на равновесието. В компютъризираните устройства е използвана технология от автомобилите, като сензори, двигатели и софтуер.

Плановете за пускане на устройствата в продажба засега не са съвсем конкретни. Необходимо е първо продуктите да преминат още изпитания с хора заради тяхната безопасност и надеждност, каза генералният мениджър Акифуми Тамаоки. Продуктите, които ще бъдат пуснати в продажба, обаче ще са по-малки и по-леки от демонстрираните прототипи.Тойота преди е демонстрирала човекоподобни роботи, които свирят на цигулка или тромпет, или се движат свободно около автомобилите. Конкурентите им от Хонда направиха хуманоида Асимо, който може да тича, да говори и танцува. Той обаче се изявява само на демонстрации и още не е влизал нито в домове, нито в болници. Хонда е демонстрирала и устройства, които се носят на краката, за да помагат на хора с проблеми в движението.

expert.bg