Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Инфаркт е покосил Ким Чен Ир

Световните медии продължават да коментират смъртта на Ким Чен Ир. Агенция КЦТА съобщи, че Ким е получил масиран инфаркт във влака, с който пътувал на инспекционна обиколка. Извършената вчера аутопсия е потвърдила причината на смъртта. Синът на лидера Ким Чен Ун, който е обявен за негов наследник, ще оглави комисията по погребението, което ще бъде на 28 декември.

Смята се, че Ким е претърпял инсулт през 2008 г., но изглеждаше сравнително жизнен на фотографиите и видеозаписите от неотдавнашните му визити в Китай и Русия и многобройните му пътувания из страната, които бяха документирани грижливо от държавните медии.

Предполага се, че енигматичният лидер на затворената тоталитарна държава, който се славеше с пристрастието си към пурите, коняка и кулинарните специалитети, е страдал от диабет и сърдечно-съдово заболяване. Вестта за кончината на Ким Чен Ир идва в момент, когато Северна Корея се подготвя за предаване на властта по наследство. Ким Чен Ир наследи властта от своя баща – издигнатия в култ основател на КНДР Ким Ир Сен, който почина през 1994 г. През септември 2010 г. Ким Чен Ир обяви, че неговият трети син Ким Чен Ун ще го наследи, назначавайки го на високи постове.

blitz.bg